Katero vrsto prevoza blaga izbrati?

Vrsta prevoza blaga je pomemben dejavnik pri načrtovanju postopka pošiljanja. Poleg stroškov je potrebno pri določanju oblike prevoza oceniti nujnost pošiljke, vrednost blaga, njegovo velikost ter težo. S pomočjo tega spletnega članka vam želimo pomagati in svetovati, katera vrsta prevoza blaga je za vas najboljša in najučinkovitejša.

Logistično podjetje TL Sirk ima namreč na področju transporta več kot 25 let izkušenj, kar nam omogoča kakovostno in cenovno ugodno izvedbo vseh naših storitev. Z našimi šestimi logističnimi aktivnostmi vedno najdemo celovito rešitev ter strankam omogočimo, da je tovor varno, zanesljivo in hitro dostavljen na želeno destinacijo.



Pomorski transport
Pomorska trgovina predstavlja približno 90% svetovne trgovine, po podatkih UNCTAD-a je bilo leta 2015 v približno 177,6 milijona zabojnikov prepeljanih kar 1687 milijonov ton blaga. Zaradi velikosti prostornine ali teže obstaja več vrst tovora, ki ga ni mogoče, ali pa je izjemno drago, premikati drugače kot z ladjo. Morski prevoz tovora je cenejši način pošiljanja blaga, njegova pomanjkljivost pa je daljši tranzitni čas. Če velikost in teža tovora morda predstavljata težavo za potovanje z letalskih prevozom, pri pomorskem prometu ni nobene zagate.



Transport blaga po morju se precej pogosto uporablja za prevoze razsutega blaga, kot so denimo, kmetijski proizvodi (pšenica, koruza, soja itd.), pa tudi za prevoz premoga, železove rude ali za mokre razsute tovore, kot je surova nafta. Tudi večji predmeti neobičajnih oblik, recimo motorji in propelerji, lahko potujejo na tak način, seveda odvisno od tega, kako občutljiv je čas dostave.

Pomorski transport je tudi najprimernejši način prevoza za prevažanje velikega in težkega tovora, kot so minerali, kovine, rude, jeklene tuljave, koluti pločevine, žice,…

Ključne prednosti pomorskega prevoza so:
   - primeren je za široko paleto izdelkov z dolgimi roki dobave,
   - prepelje lahko velike količine tovora. Večja kontejnerska ladja lahko prevaža približno 20.000 TEU enot,
   - je ekonomičen. Linijski prevoz je najučinkovitejši način prevoza blaga,
   - pokritost dostave po vsem svetu,
   - velika izbira različnih ponudnikov ladijskih prevozov


Letalski transport
Strokovnjaki napovedujejo, da bo naslednjih 15 letih, ko bo svetovni BDP naraščal, naraščalo tudi povpraševanje po blagu višje vrednosti. Da bi zadostili povpraševanju po rasti, je svetovni zračni tovorni promet že od leta 2015 naraščal v povprečju 4,2 odstotka na leto.



Letalski tovorni promet je občutljiv način prevoza. Služi trgom in dobavnim verigam, ki zahtevajo hitrost. Industrijske panoge, kot sta avtomobilska in maloprodajna industrija, uporabljajo letalski tovorni promet, da bi dosegle dopolnitev zalog "ravno v času" (JIT). Možnost JIT trgovinam in proizvodnim linijam omogoča, da izpolnjujejo naročila glede na povpraševanje, kadar je to potrebno. Zagotavlja večjo prilagodljivost in zmanjšuje zaloge ter stroške skladiščenja.

Tudi pokvarljivo blago, kot so živila, cvetje in nekateri farmacevtski izdelki, prav tako izkorišča krajši čas tranzita. Še en pozitiven vidik letalskega prevoza je, da je na splošno manj pretovora tovora, zato je verjetnost poškodbe ali kraje manjša.

Tudi transport po zraku ima določene slabosti, sodi med najdražje načine prevoza blaga, zaradi potrebe po hitrosti in uporabljenem gorivu. Ima tudi omejitve glede velikosti in teže. Regulativni organi omejujejo, kaj se sme in česa ne sme prevažati po zraku.

Ključne prednosti letalskega tovornega prometa so:
   - hiter prevoz,
   - manj manipulacije s tovorom,
   - manj potrebne dokumentacije,
   - zanesljiv prihod in odhod,
   - izboljšana raven varnosti tovora.



Železniški transport
Način prevoza, ki sodi med okolju najbolj prijazne, je železnica. Vlaki porabijo manj goriva na tono prevoženega kilometra kot cestna vozila. Tovorni vlak ima lahko tudi več kot 100 vagonov, potrebuje pa le enega strojevodjo. Obstajajo določeni dodatni stroški, ki nastanejo pri potovanju z vlakom: na vsakem koncu železniškega tranzita je potrebna cestna dostava, kar je treba upoštevati pri stroških prevoza.



Dolga potovanja so običajno veliko cenejša po železnici, krajša potovanja pa so cenejša po cesti. Od leta 2015, ko je Kitajska zgradila svileno cesto na železnici, je prvi tovorni vlak, ki je prevažal ISO tovorne zabojnike s Kitajske, v pristanišče Rotterdam prispel v 18 dneh, kar je bilo v primerjavi z običajnimi 44 dnevi potovanja po morju, velik napredek.

Potovanje tovornega železniškega tovora s Kitajske do logističnih vozlišč v Evropi, na primer na Nizozemsko, Nemčijo in Združeno kraljestvo, se šteje za pomemben korak v razvoju trgovine med obema celinama.

Železniški transport ima v primerjavi z drugimi vrstami transporta še nekaj prednosti - vsi kontejnerji se na končno destinacijo prepeljejo naenkrat, transport pa je okolju prijazen, saj vlak sprošča v ozračje veliko manj CO2 kot letalo.

Ključne prednosti železniškega tovornega prometa so:
   - Zanesljivi tranzitni časi in vozni redi.
   - Železnice so najučinkovitejša oblika kopenskega prometa. Tovorni vlak lahko prepelje več tovora kot 400 tovornjakov.
   - Hitre in stroškovno učinkovite dostave na velike razdalje.
   - Potovanje po železnici je varno.
   - Izogne se cestnim zastojem.
   - Je okolju prijazen.



Multimodalni prevoz blaga
Multmodalne rešitve v logistiki so uporaba več kot enega načina prevoza. Gre za kombinacijo različnih načinov prevoza - železniškega, cestnega, zračnega in pomorskega, kar stranki omogoča stroškovno učinkovito upravljanje pošiljk in zagotavlja optimalno oskrbo in učinkovitost na vsakem koraku.



ROAD-TRAIN: Tak primer je železniško omrežje med regijami v kombinaciji s tovornjaki. Ponudniki takšno rešitev nudijo vzdolž kitajske mreže Silk Road. Takšna multimodalna storitev nudi prihranke do 65% v primerjavi s stroški letalskega prevoza, hkrati pa zagotavlja do 40% hitrejši tranzitni čas kot običajno potovanje po morju.

SEA-AIR je še en primer multimodalnega prevoza. Zagotavlja prihranek časa in stroškov, hkrati pa je okolju bolj prijazna.

Ključne prednosti multimodalnega transporta so:
   - Tovor je mogoče poslati kamorkoli po svetu.
   - Zmanjša razdaljo za blago med proizvajalcem in potrošnikom.
   - Stranke lahko z enim subjektom obravnavajo vse načine prevoza v okviru enega dokumenta.
   - Učinkovite in stroškovno učinkovite možnosti dostave.

Katero vrsto transporta izbrati?
Ker obstaja veliko možnosti za prevoz blaga, morda ne obstaja zgolj ena rešitev za vaše potrebe po prevozu. Vsak način prevoza ima svoje prednosti in slabosti. Ker imajo prednost vaše potrebe in želje glede prevoza določene pošiljke, nam prepustite načrtovanje in svetovanje ter izbiro najboljšega načina prevoza za vas.



Potrebujete več informacij?
Pokličite nas ali nam pišite:


+386 1 78 12 200
info@tls.si
 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se