100 kg tovora v Hong Kong za 140 €

Cene in oznake v letalskem tovornem prometu

Relacija LJU-NYC LJU-BJS LJ-HKG LJU-FRA
Cena 175,00 165,00 140,00 125,00


V zgornji tabeli so navedene cene (v €) za letalski prevoz ene pošiljke, 100 kg bruto generalnega blaga, brez nevarnih lastnosti.
 

Na ceno pošiljke vpliva sama velikost pošiljke, ki jo zasede na letalu in ne samo njena dejanska teža. To imenujemo prostorninska (dimenzionalna) teža. Prostorninska teža pošiljke je izračun, ki temelji na gostoti paketa. Predmet z manjšo gostoto običajno zasede več volumna in prostora v primerjavi z dejansko težo.
 

Pri plačilu letalske tovornine, letalski prevozniki zaračunavajo obračunsko težo, ki je lahko dejanska bruto teža ali prostorninska teža. Pošiljatelj plača tisto, ki je večja.
 

Običajno velja: 1m3 = 167 obračunskih oz. volumenskih kilogramov. Nekateri prevozniki že obračunavajo volumensko težo 1m3 = 200 obračunskih kilogramov oz. volumenskih kilogramov.
 

Če pa je pri pošiljanju pomembna tudi hitrost potovanja tovora, je potrebno plačati večjo obračunsko težo.
 

Učinkovit izkoristek transportnega prostora in izogibanje prekomerni obtežitvi letala sta zelo pomembna. V podjetju T.L.Sirk s posebnimi metodami izračunavanja upoštevamo sodobne oblike in tehnologije letal ter optimalno realiziramo svojo dejavnost. Letalske pošiljke prepeljemo tako, da smotrno izkoristimo prostor na letalu. Nižji prevozni stroški so rezultat uporabe kompaktnejše (in okolju prijazne) embalaže, kar zmanjša prostornino pošiljk.

 

Oznake pomembnih mednarodnih letališč

Večina mednarodnih letališč po svetu ima poleg krajevnega imena še svoje lastno ime. Newyorško letališče se imenuje po J.F. Kennedyju (JFK) in se zanj pogosteje uporablja kratica JFK kot NYC. 

Letališče v Pekingu ima kratico PEK, pogosteje pa se uporablja kratico BJS, kar pomeni okrajšavo za Beijing.

Tudi slovensko letališče Brnik – Ljubljana označuje kratica LJU, uradno pa nosi ime Letališče Jožefa Pučnika, kar pa v praksi ni nikoli zaživelo in večina ljudi še vedno uporablja izraz letališče »Brnik«.

 

 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se