Pozor, žirafa na letalu!

Transportna letala občasno prevažajo tudi žive živali, takrat veljajo zelo natančno določeni pogoji pošiljanja, ki zahtevajo mnogo preverb, preden se žival odpremi. Letalski prevozniki se radi pohvalijo, da so na primer prepeljali nosoroga iz Afrike v Evropo ali ZDA. Živa žival ima vse prioritete in tako pošiljko se obravnava kot posebno blago. S takimi pošiljkami se ukvarjajo največji strokovnjaki pri letalskih prevoznikih.

Včasih pa se zgodi, da se živali prepeljejo prek celega sveta, ne da bi letalski prevoznik vedel za živo pošiljko na svojem krovu. Večino letalskega blaga se prepelje na aluminijastih paletah, ki jih letalski prevozniki formirajo in naložijo pred transportom. Ker te palete potujejo po vsem svetu, običajno pa jih hranijo na prostem, oziroma izven skladišč, se na njih odloži marsikaj.

Tako se je zgodilo, da je letalska družba Lufthansa pripeljala letalski kargo v Ljubljano in med potjo se je izvalila kačica, ki so jo ujeli in poslali v ljubljanski živalski vrt. Menda pa je bila ena izmed bolj strupenih vrst kač. Seveda Lufthansa uradno ni vedela za pošiljko žive živali na svojem letu.

 

 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se