Kako naročimo letalski prevoz za pošiljke

Dialog med predstavnikom slovenskega podjetja SloElektronic in predstavnico PE TLS Brnik

 

A: Dober dan, sem dobil logistično podjetje T.L.Sirk?
B: Da, predstavnica poslovne enote Brnik pri telefonu. Kako vam lahko pomagam?
 

A: Pozdravljeni, poslovno sodelujemo z nemškim proizvajalcem peči za plinsko ogrevanje. Še danes bi bilo nujno odposlati 200 kosov elektronskih vezij, ki jih izdelujemo zanje.
B: Kam natančno bi bilo treba vezja poslati?
 

A: Na Norveško, tam imajo proizvodni obrat.
B: V Oslo so letalski prevozi precej pogosti, pošiljka je lahko v Oslu že jutri popoldne, seveda odvisno od tega, kako velika je.
 

A: Vezja so že v škatlah, 48 jih je v eni škatli, skupaj torej 4 škatle, dimenzij 35x24 cm, visoke so 20cm.
B: Koliko približno pa tehtajo?
 

A: Okrog 30 kilogramov.
B: S tako količino ne bo nikakršnih težav. Nam boste pošiljko dostavili do naše poslovne enote Brnik ali želite, da v storitev vključimo tudi to, da pridemo škatle iskat v vaše podjetje?
 

A: Prosim, pridite jo tudi iskat, na elektronski naslov vam bom poslal točne podatke o naši lokaciji.
B: Velja, jaz pa vam bom poslala vse papirje (dispozicijo, izjave, pooblastilo), ki jih morate izpolniti in originale priložiti k pošiljki. Obvezno morate vpisati tudi vrednost pošiljke. V naši enoti na Brniku bomo za pošiljko pripravili letalski tovorni list, po številki tega tovornega lista lahko potem pošiljki sledimo na poti. Prosila pa bi vas, da boste natančno izpolnili dispozicijo, obrazec, kjer so zapisani vsi pomembni podatki o pošiljatelju, pošiljki in prejemniku, pa tudi kdo pošiljanje plača in način plačila.
 

A: Kako pa je z zavarovanjem pošiljke?
B: Glede na vrsto in vrednost blaga vedno svetujemo dodatno kargo zavarovanje, ni avtomatsko, tudi to se plača dodatno. Odvisno je od vrednosti blaga, običajno se zavaruje oziroma je osnova 110 % fakturne vrednosti, od tega se plača zavarovalna premija.
 

A: Lahko pošiljko z elektronskimi vezji dostavite tudi do njihovega proizvodnega obrata na obrobju Osla?
B: Seveda. Če želite dostavo tudi na drugi strani, v dokumentaciji nujno potrdite in v dokumentih napišite natančen končni naslov. Storitev »to door«, ko letalski prevoz pošiljke dopolnimo še s cestnim prevozom do končne lokacije, je postala kar običajna med pošiljatelji, vendar jo je potrebno predhodno potrditi.
 

A: Kakšna pa je cena pošiljanje takšne letalske pošiljke?
B: Ko nam pošljete natančne podatke o teži in dimenzijah pošiljke ter posebnem rokovanju z njo, lahko izračunamo stroške in naredimo rezervacijo pri letalskem prevozniku. Od teže in volumna je odvisno, v kateri cenovni razred se bo pošiljka uvrstila. Osnova je primerjanje volumna in bruto teže, pri večini avio prevoznikov pomeni 1m3 = 167 obračunskih oz. vol. kilogramov. Za plačilo se vzame večja teža, bodisi bruto ali pa volumenska.
 

A: Dobro, najlepša hvala za izčrpne informacije. Nemudoma bomo izpolnili vse potrebno, da lahko gre pošiljka še danes naprej. Nasvidenje!



Naročila letalskih prevozov pošiljk: air@tls.si

Vse dodatne informacije:  +386 42 92 73 70

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se