Svetovni trg letalskega tovornega prometa

Letalski transport je prevoz blaga po zraku, bodisi s komercialnimi letalskimi prevozniki ali specializiranimi tovornimi družbami. Največ tovora na svetu potuje med vzhodno Azijo in ZDA, letališča v teh regijah pa se umeščajo med deset največjih na svetu po količini prepeljanega tovora.


Prednosti in pomanjkljivosti letalskega transporta

Letalski prevozi so globalno povezali svet in ga naredili dostopnejšega –omogoča namreč najhitrejšo dostavo tudi v najbolj oddaljene kraje sveta, zato je najprimernejši za vse tovore višje vrednosti, v primerih, ko je časovni rok kratek in tovor ni pretežak. Največja pomanjkljivost letalskega transporta je, da z njim moremo prevažati zahtevnejšega tovora večjih dimenzij in višje teže, poleg tega pa je v primerjavi z ladijskim prevozom, železniškim transportom ali cestnim prometom takšna oblika dostave tovora cenovno dražja.


Povpraševanje po letalski prevozih blaga raste

Na rast trga letalskega tovornega prometa sta v preteklih letih vplivala predvsem dva dejavnika. Prvi je globalno povečanje prodaje spletnih (e-trgovin), ki je povezala trgovce na drobno in potrošnike na različnih geografskih lokacijah, hkrati pa je vplivalo na povečano povpraševanje po dostavnih storitvah. Drugi dejavnik rasti letalskega transporta blaga so stroški letalskega goriva. V obdobju okoli leta 2012 so cene letalskih goriv dosegle zgodovinsko najvišje vrednosti. To obdobje sovpada s počasno rastjo obsega letalskega tovornega prometa, medtem ko naraščajoča rast obsega tovornega prometa okoli leta 2016 sovpada z močnim padcem stroškov letalskega goriva.


Zelo močna rast tovorne letalske industrije v zadnjih letih je očitna. Med letoma 2004 in 2020 se je svetovni prihodek, ustvarjen v tovorni letalski industriji, povečal za 80 odstotkov, leta 2020 pa je dosegel več kot 117 milijard ameriških dolarjev. Vendar se je svetovni letalski promet v istem obdobju povečal le za približno 50 odstotkov. Ta razlika v rasti kaže na spremembo cenovne strukture ali povpraševanja po donosnejših vrstah letalskih tovornih storitev, kot so hitri prevozniki. Hitri letalski prevozniki so leta 2019 z več kot 44 milijardami ameriških dolarjev ustvarili največji delež svetovnega prihodka od letalskega tovora. Poleg tega je intenzivna industrializacija v Aziji v zadnjih desetletjih premaknila težo svetovnega gospodarstva proti Aziji. Azijsko-pacifiški trg je imel leta 2019 največji tržni delež z več kot tretjino svetovne letalske industrije.


Vpliv pandemije COVID-19 na letalski transport blaga

Rast svetovnih trgovinskih in gospodarskih odnosov je botrovala pozitivni širitvi letalske tovorne industrije vse do leta 2020. Vendar pa sta dolgotrajnost ukrepov zoper širjenje virusa covid-19 in obseg ukrepov povzročila spremembe pri načrtih industrijske politike držav po svetu. Prehod na lokalizirano industrijsko proizvodnjo je postal ena od tendenc, za katero si prizadevajo različne industrije. Posledično si želijo postati bolj samozadostne, s čimer se zmanjša potreba po več prevozih, vključno z letalskim tovorom. Izbruh koronavirusa je tako najbolj prizadel mednarodni trg špedicije, saj je industrijska proizvodnja v celotnem letu 2020 ostala na zgodovinsko najnižji ravni v svetovnem merilu. Poleg tega so omejitve potniškega letalstva vplivale na delež tovorne zmogljivosti v segmentu zračnega tovora. Od avgusta 2020 je približno 78 odstotkov letalskih tovornih zmogljivosti nadomeščal kargo (tovorno letalo), kar je močna sprememba od ravnovesja 50-50 med trebušnim tovornim in tovornim zračnim tovorom pred pandemijo koronavirusa.


Potrebujete strokovni nasvet pri odpošiljanju kargo pošiljke?

Če se vam mudi z dostavo blaga in tovor ustreza regulativam letalskih prevozov, potem je letalski transport najugodnejša  opcija, saj so postopki neprimerno hitrejši od ostalih oblik transporta. Dokumentacijo za vašo pošiljko uredimo že v 2 do 4 delovnih dneh.


TLS nudi tudi druge storitve

Poskrbimo za varen prevoz vašega tovora in ugodimo vašim željam glede hitrosti dostave. Poskrbimo za celovito izvedbo letalskih prevozov, kar vključuje:

·         sistem od vrat do vrat,

·         skladiščenje,

·         po potrebi kombiniranje prevozov,

·         celotno dokumentacijo in zavarovanje,

·         brezplačno svetovanje,

·         organizacijo in strokovno spremljanje prevoza,

·         sprotno obveščanje o fazi transporta,

·         sodelovanje z ekipo strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami.

Podjetje T.L. Sirk ima več kot 25 let izkušenj v logistiki, kar omogoča kvalitetno in cenovno ugodno izvedbo vseh storitev. S šestimi logističnimi aktivnostmi vselej najdejo celovito rešitev ter omogočijo, da je vaš tovor varno, zanesljivo in hitro dostavljen na želeno destinacijo. Zaupa jim že več 20.000 komitentov.



Pokličite nas ali nam pišite:

Uros.slana@tls.si

Info@tls.si


 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se