Tovorni promet: obvezne nalepke za označevanje mrtvih kotov

Novo leto prinaša nekaj novosti v tovornem prometu. V Franciji tako s 1. januarjem 2021 velja novi Zakon o mobilnosti, ki za tovorna vozila s težo nad 3,5 tone, predpisuje za vožnjo po mestnih predelih, oznake oziroma nalepke, s katerimi morajo biti na tovornih vozilih označeni mrtvi koti. Naša zakonodaja definira mrtvi kot v Zakonu o pravilih cestnega prometa - kot voznikovemu pogledu skrito področje, ki nastane zaradi konstrukcijskih lastnosti vozila ali drugih vzrokov.



Nalepke za označevanje mrtvih kotov na tovornih vozilih morajo imeti dimenzije 27x17cm, v 5 barvah (RAL/PANTONE: rdeča 3024/ rdeča 185, rumena 1021/rumena 012, senca rumena 1027/senca rumena 3975, oranžna 2008/oranžna 716 in črna 9005/črna neutral black).


Če nalepke ne ustrezajo popolnoma tem referencam, so pa podobne in dovolj dobro obveščajo o nevarnosti mrtvih kotov, se jih lahko uporablja le 12 mesecev od začetka veljave tega predpisa.


Nalepko je potrebno namestiti na tri različna mesta na tovornem vozilu:

-          spredaj desno manj kot 1 m od začetka vozila (za kabino), med 0,90 in 1,50 m od tal,

-          spredaj levo na razdalji manj kot 1 m od začetka vozila (za kabino), med 0,90 in 1,50 m od tal,

-          desno zadaj na višini med 0,90 in 1,50 m od tal.


Za polpriklopnike:
oznaka na levi in desni, v prvem metru za ključem vozila na višini med 0,90 in 1,50 m od tal.


Za priklopnike:
znak v prvem metru prednjega dela vozila, na levi in desni strani ter na višini med 0,90 in 1,50 m od tal.


V primeru kršitve tega predpisa se predvideva kazen 4. stopnje (od 90 € do 375 €, običajno 135 €) in tudi morebitna prepoved  vožnje po mestu (to lahko odredi župan mesta).


Logistično podjetje T.L. Sirk svojim strankam nudi zanesljiv, kakovosten in cenovno ugoden cestni transport. Prioriteto pri delu jim predstavljata varnost in okoljevarstvena odgovornost, zato cestne prevoze opravljajo z najmodernejšimi vozili EURO 6 standarda. Ažurno in hitro se prilagajajo različnim zahtevam in predpisom v transportu posameznih držav. Ob tem pa nudijo tudi celovite logistične rešitve (pretovor, cross-docking, skladiščenje in špediterske storitve), ki so jih razvili zaradi potreb ključnih kupcev v avtomobilski industriji, industriji bele tehnike in pohištveni industriji. Strokovno svetujejo in optimalno uredijo prevoz vsakršnega tovora.



Vas zanima več?

T.L. Sirk, d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393

SI-1000 Ljubljana

 

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se