Letalski prevoz blaga Ljubljana – Beograd v drugem valu preventivnih ukrepov

Letalski transport v Srbijo v času ponovne razglasitve preventivnih ukrepov zaradi pandemije koronavirusa, poteka na enak način in po enakih postopkih kot drugod po Evropi. V letalskem prometu se prevaža vse vrste blaga, še zlasti tovor, za katerega je pomembno, da na svojo destinacijo prispe hitro in točno. V zadnjem času z letalskim transportom iz Ljubljane do Beograda in Niša, potuje predvsem blago za široko potrošnjo – oziroma blago, ki se prodaja in nakupuje prek spleta. Med prepeljanim blagom je veliko zaščitnega materiala, od rokavic, mask in podobno. Letalski transport blaga iz in v Srbijo se je v zadnjih letih skokovito povečal. Razlogi zato so predvsem v konkurenčnosti dobaviteljev, selitvah proizvodnje izven držav EU ter državnih subvencijah.


 

Logistično podjetje T.L. Sirk ponuja svojim strankam poleg AIR transporta tovornih pošiljk, tudi storitev ROAD/AIR, kjer gre za kombinacijo letalskega prevoza s cestno dostavo blaga do naročnika oziroma skladišča. Letala pristajajo le na mednarodnih letališčih, kjer se pošiljke odložijo v skladišče, tovor pa s storitvijo ROAD/AIR nadaljnjo pot do naročnikov opravi s tovornimi ali dostavnimi vozili.
 

Najpogostejši izziv, s katerim se danes srečujejo logistična podjetja, ki opravljajo letalske in druge vrste transporta, je zagotavljanje dovolj velike količine prostora za tovor. To velja tako pri letalskih prevozih kot za pomorski, železniški in cestni transport. Povpraševanja je veliko, zaradi različnih preventivnih ukrepov pa je samo potovanje pošiljk lahko nekoliko daljše kot običajno. Carinski postopki pri letalskih prevozih v Srbijo so povsem enaki kot pred uvedbo ukrepov, vendar se je tudi tu čas izvedbe vseh potrebnih carinskih postopkov, nekoliko podaljšal.
 

Srbija ni del EU, zato je blago potrebno izvozno ocariniti ter nato uvoziti v eno izmed držav članic. Najpogosteje se pri carinjenju blaga iz Srbije uporablja postopek 40 00. Ta se opravi, če je uvoznik blaga slovensko podjetje in blago ostane v Sloveniji. Postopek pomeni sprostitev blaga v prost promet za domačo uporabo in ni oproščeno plačila DDV. Drugi pogosto uporabljan postopek pri carinjenju blaga iz Srbije, pa je postopek 42 00. Uporablja se ga v primerih, ko uvoznik blaga prihaja iz druge države EU in blago ne ostane v Sloveniji. Pomeni sprostitev blaga v prost promet in je oproščeno plačila DDV.



Želite izvedeti več?

Pokličite ali pišite:

T.L.Sirk d.o.o.

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se