Letalski transport v 2021

Sezono 2020/2021 je zaznamoval virus Covid-19 ter vsi ukrepi zoper širjenje epidemije. Svet se je v tem letu predrugačil, spremenil, spremenile pa so se tudi nekatere navade kupcev. Čeprav po svetu ne moremo potovati tako sproščeno kot nekoč, dobrine z vsega sveta še vedno zelo hitro in brez ovir pripotujejo v naš dom ali pisarno.


Spletna prodaja

Letalski transport je v letih 2020 in 2021 zaslužen zato, da je nakupovanje prek spleta postalo vsakodnevni opravek, za nekatere še bolj praktičen in udoben kot da določen izdelek fizično iščejo v običajnih trgovinah. Nakupovanje se je torej v veliki meri preselilo na splet, z nekaj kliki kupujemo prav vse – od oblačil, obutve, računalniške opreme, zabavne elektronike, pohištva, skirojev, potrebščin za dom, knjig, hrane za hišne ljubljence, kozmetike in še marsikaj.


Sveže sadje in zelenjava

Prav tako se v času razglasitve pandemije nismo odrekli določeni hrani, ki prihaja iz drugega konca sveta in jo je potrebno v naše kraje pripeljati s pomočjo letalskega transporta. Banane, kivi, ananas, agrumi, papaja, avokado, granatna jabolka, kokos, datlje ter še mnogo drugega eksotičnega sadja in zelenjave uvozimo v Slovenijo iz tretjih držav in so na policah naših trgovin v redni ponudbi.

Pošiljke rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov, ki pripotujejo v EU, mora spremljati izvirno fitosanitarno spričevalo, izdano v državi porekla ali državi odpreme rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov. Uvoznik sadja in zelenjave se mora vpisati v register izvajalcev poslovne dejavnosti, tako imenovani FITO-register. Iz tretjih držav je brez omejitev in brez fitosanitarnega spričevala dovoljeno v EU prinesti le 5 vrst plodov: ananas (Ananas comosus), banane (Musa), durian (Durio zibethinus), kokos (Cocos nucifera) in dateljne (Phoenix dactylifera).

Nekatere pošiljke sadja in zelenjave pa morajo pri vnosu na ozemlje EU izpolnjevati še dodatne fitosanitarne zahteve.


Farmacevtski izdelki

Zdravila, cepiva in drugi farmacevtski izdelki v Slovenijo običajno pripotujejo z letalskim transportom, saj gre za prevoz temperaturno zelo občutljivih farmacevtskih izdelkov, ki zahteva vzpostavitev zapletenih logističnih metod za ohranitev celovitosti farmacevtske pošiljke. Letalski prevoz farmacevtskih izdelkov zahteva posebno opremo, posebne skladiščne prostore, usklajene postopke upravljanja in predvsem tesno sodelovanje med partnerji s hladno verigo. Trg farmacevtskih izdelkov v zadnjih letih narašča in se izjemno hitro razvija. Ker je hitrost na trgu ključnega pomena, se farmacevtska industrija vse bolj zanaša na letalski prevoz blaga. Izziv za vse udeležence v dobavni verigi je, da farmacevtske izdelke ohranijo v zahtevanem temperaturnem območju in tako zagotovijo neprekinjeno hladno verigo ter ohranijo kakovost izdelka.


Deli za proizvodnjo

Avtomobilska, industrija bele tehnike, industrija elektronike, pa tudi vrsta drugih proizvodnih industrij v svetu že dolgo delujejo po metodi »just in time«, kar pomeni, da zalog določenih delov ni, proizvodnja pa deluje na tekočem traku. Če torej v proizvodnji zmanjka nekaj vijakov oziroma nujno potreben kos, s katerim se izdelava končnega proizvoda (denimo avtomobila) ne more zaključiti, je potrebno manjkajoče dele v proizvodnjo dobaviti na najhitrejši možen način – z letalskim transportom.


Linijski prevoz ali čarter

Za razliko od linijskega prevoza, kjer obstajajo javne in redne povezave med letališči, čarter pomeni najem letalskega prevoza za lastno uporabo. Čarterje se pri letalskih prevozih uporablja predvsem za nenačrtovane, posebne lete, ki so lahko potniški ali pa so namenjeni prevozu blaga, torej kargu. Čarterski leti so direktni, potujejo od letališča, kjer se tovor naloži, pa vse do letališča, kjer tovor raztovorijo. Vmes se ne ustavljajo, razen, če morajo dotočiti gorivo. Običajno se čarter letalske prevoze pri transportu uporablja v primeru, ko je prevoz blaga nujen, velike vrednosti, ali pa z njim rešujemo življenje. Uporabljajo se povsod po svetu, največkrat pa v razvitih delih sveta, v ZDA, Kanadi in Evropi.


Logistično podjetje TLS ima svojo poslovno enoto na Brniku, od koder za naročnika organizirajo transport različnih letalskih pošiljk po vsem svetu ter uredijo tudi uvozno ali izvozno carinjenje blaga ter zavarovanje tovora v letalskem prometu. Nudijo tudi pomoč in svetovanje pri različnih letalskih transportih in druge storitve na letališčih:

  •    carinsko posredovanje in odprema blaga v carinskem transportnem režimu,
  •    organizacija pretovora,
  •    skladiščenje, tehtanje in označevanje pošiljk,
  •    pregledi blaga.


 

Za svoje stranke uredijo tudi ugodno kargo zavarovanje letalskih pošiljk.

Nanje se lahko obrnejo podjetja, ki se ukvarjajo

  •    s spletno prodajo izdelkov iz tujine
  •    uvozom/izvozom svežega sadja, zelenjave ali rib
  •    uvozom/izvozom farmacevtskih izdelkov
  •    uvozom/izvozom delov za proizvodnjo po sistemu JIT


 

Bi radi izvedeli več?

Pokličite nas ali nam pišite:

+386 1 78 12 200

info@tls.si



 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se