Nove priložnosti za slovenska podjetja v Srbiji

Poslovanje v Srbiji se bistveno ne razlikuje od poslovanja v katerikoli drugi evropski državi, saj je Srbija del Evrope in del evropskega tržišča s prav toliko specifičnostmi, kolikor jih ima katerikoli drug narod omenjene celine.
 

Slovenska podjetja, ki s Srbijo poslujejo že desetletje in več, povedo, da čeprav Srbija ni v Evropski uniji ni tako pomembno kot to, v kakšni meri sprejemajo evropske vrednote. V tem pogledu gre država z velikimi koraki naprej in bi lahko bila lahko celo vzor tudi nekaterim državam, ki so že del EU.
 

Država ima kot poslovna partnerica veliko potenciala ter je odprta za tuja vlaganja. Ustanovitev podjetja v Srbiji vzame 24 ur. S pomočjo gospodarske zbornice, niza agencij, strokovnih in panožnih združenj, razvojne fundacije, organov lokalne samouprave, bank ter ministrstva za gospodarstvo in regionalni razvoj gospodarstva je proces zagona poslovanja v Srbiji enako preprosta kakor v večini evropskih držav.
 

Slovenska podjetja v Srbiji

V Srbiji je tako po nekaterih podatkih registriranih več kot 1.500 slovenskih podjetij. Nekatera so del svoje proizvodnje preselila v Srbijo zaradi relativno poceni in izobražene delovne sile, pa tudi zaradi številnih prostotrgovinskih sporazumov, ki veljajo v Srbiji, kot sta, recimo, sporazum z Rusijo in Turčijo ter možnost brezcarinskega izvoza za skoraj 5.000 proizvodov v ZDA. Tuja podjetja v Srbiji najpogosteje odprejo družbo z omejeno odgovornostjo (d. o. o.), saj jo je najlažje ustanoviti.
 

Postopek ustanovitve podjetja je precej poenostavljen, potrebujete sedež podjetja, računovodjo ter banko, v kateri odprete poslovni račun. Za ureditev vse potrebne dokumentacije lahko za 50 do 100 evrov najamete kakšno izmed agencij, ki vse potrebno uredi v nekaj dneh.
 

Tujec, ki ustanovi podjetje v Srbiji, je lahko direktor podjetja, ne da bi bil v njem dejansko zaposlen. Podjetje z organizacijsko obliko d. o. o. ima enake obveznosti in dolžnosti kot podjetje z omejeno odgovornostjo v Sloveniji.
 

Skladiščenje v Srbiji

Od maja 2022 je v industrijski coni Šimanovci, le 20 minut vožnje iz Beograda, odprt sodoben logistični center slovenskega podjetja TLS. Ponuja visoko regalno carinsko skladišče v velikosti 12.070m2,  kar predstavlja skladiščni prostor za 20.000 paletnih mest ter 1.000m2 prostorov, namenjenih pisarnam. Del pisarn bo podjetje TLS uporabljalo za lastno poslovanje, preostal prostor pa bo na voljo za najem zunanjim interesentom.



 

TLS LC Šimanovci ima izjemno lokacijo, saj nahaja v neposredni bližini avtoceste Zagreb - Beograd. Takoj za cestninsko postajo v Šimanovcih, po izvozu sledi še 5 minut vožnje do logističnega centra.
 

Druge storitve podjetja TLS

Izmenjava različnega blaga med Srbijo in Slovenijo v zadnjih letih strmo narašča in postaja vse bolj raznolika. Izmenjava blaga se v največji meri odvija prav s pomočjo cestnega prevoza. Podjetje TLS iz Ljubljane na poti med Slovenijo in Srbijo ponuja:

- prevoze paletnega blaga,

- prevoze zabojnikov,

- prevoz nevarnega blaga,

- volumenski prevoz,

- prevoz kolutne pločevine,

- urgentne prevoze blaga,

- prevoze pošiljk izrednih dimenzij,

- kombi prevoze.

 

Za slovenska in srbska podjetja uredijo vso potrebno uvozno-izvozno dokumentacijo, na mejnem prehodu Obrežje tudi za blago, za katerega je potreben sanitarni ali veterinarski inšpekcijski nadzor. Hitro in učinkovito uredijo tudi različne carinske postopke:

-  EUR1

-  T1 in T2

-  EX

-  IM 40 in IM 42

-  T2L dokument

-  ICS in ECS

 

Poleg cestnega prevoza blaga, ponujajo:

-  razklad/naklad tovora,

-  pretovarjanje na drugo vozilo (cross docking),

-  paletiziranje tovora,

-  zavarovanje pošiljke,

-  sledenje in spremljanje pošiljke na poti.

 

Svojim strankam nudijo varno skladiščenje blaga, tako v Sloveniji kot v Srbiji, ter vse dodatne skladiščne storitve, ki jih podjetje potrebuje za nadaljnjo distribucijo blaga:

-  pakiranje in etiketiranje,

-  tehtanje blaga,

-  embaliranje,

-  označevanje

-  paletiziranje (na večje ali manjše palete).

 

Carinjenje blaga

Podjetje TLS svojim strankam ponuja tudi pomoč in svetovanje pri vseh carinskih postopkih – uvozu, izvozu in tranzitu blaga. Srbija ni del EU, zato je blago potrebno izvozno ocariniti ter nato uvoziti v eno izmed držav članic. Najpogosteje se pri carinjenju blaga iz Srbije uporablja postopek 40 00. Ta se opravi, če je uvoznik blaga slovensko podjetje in blago ostane v Sloveniji. Postopek pomeni sprostitev blaga v prost promet za domačo uporabo in ni oproščeno plačila DDV. Drugi pogosto uporabljan postopek pri carinjenju blaga iz Srbije, pa je postopek 42 00. Uporablja se ga v primerih, ko uvoznik blaga prihaja iz druge države EU in blago ne ostane v Sloveniji. Pomeni sprostitev blaga v prost promet in je oproščeno plačila DDV.


Vas zanima več?

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se