Kdaj za pošiljanje blaga izbrati letalski prevoz?

avtorica članka: Saša Perpar

Letalski prevoz je najhitrejša in najmlajša oblika transporta. Ključnega pomena postane, ko je časa za dostavo pošiljke malo in tovor ni pretežak. Svetovni trendi in prometna politika zadnjih let kažejo, da se bo zaradi preusmerjanja transporta s cest, zračni promet v prihodnjih letih le še povečeval.

Transportna pot za letala je naravni zračni prostor, ki ga nadzoruje zračna kontrola. Za delovanje letalskih prevozov so potrebni: transportna pot, zračna pristanišča  - letališča, kjer se blago sprejema in odpremi, ter transportna sredstva. Tovor prevažajo potniška letala, kombinirana letala in posebna tovorna letala. Zračni transport je hiter in točen, varen in ekonomičen. Zaradi gostote letališč in zračnih linij tudi dostopen in reden.

Blago, ki se prevaža z letali, mora biti shranjeno na paletah ali v kontejnerjih. Letalske palete in kontejnerji so narejeni iz lahkih materialov in so prilagojeni obliki trupa letala. Blago, ki potuje z letalom, mora biti  ustrezno označeno. Najpomembnejši dokument pri letalskem transportu je letalski tovorni list (link: članek Dokumentacija letalskih prevozov). Gre pravzaprav za prevozno pogodbo med pošiljateljem blaga in letalskim prevoznikom za prevoz tovora na linijah prevoznika. Tovor mora biti opremljen tudi z ustreznimi nalepkami in deklaracijami.

Naše podjetje ima z logistiko prevozov več kot 20 let izkušenj, septembra letos pa smo odprli poslovno enoto TLS PE Brnik na letališču Brnik - Ljubljana, kje za vas organiziramo transport letalskih pošiljk tudi na najbolj oddaljene konce sveta. Sodelujemo z mednarodno priznanimi letalskimi prevozniki, kar nam omogoča dobre povezave ter ažurno sledenje pošiljkam (link: članek Sledenje pošiljkam v letalskem prometu).

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se