Sledenje pošiljk

Sodobni digitalizirani sistemi v transportu omogočajo zelo natančno in ažurno sledenje pošiljkam v vseh fazah transporta in logistike. Kje natančno se pošiljka nahaja, lahko ugotovimo na zelo preprost način -  s sledenjem prek spleta, praktično kadarkoli nas ta podatek zanima. V sistem moramo le vnesti »tracking number« oziroma številko za sledljivost paketa. Informacije o sledenju običajno vključujejo podrobnosti o statusu dostave in podatke, kaj se je nazadnje dogajalo s pošiljko.


Sledenje pošiljkam v cestnem prometu

Cestni transport še vedno velja za cenovno in logistično enega najbolj ugodnih načinov prevoza tovora. Podjetje TLS nudi cestne prevoze z manjšimi dostavnimi vozili ter tovornjaki po Sloveniji in po vsej Evropi, tudi v Srbijo in države Zahodnega Balkana. Imajo tudi dve skladišči, zato omogočajo zbirne prevoze – kar pomeni, da cestni transport ne poteka le za eno pošiljko, temveč zbirajo delne pošiljke po vsej Sloveniji in jih v njihovem skladišču razporedijo glede na končno destinacijo, naložijo na tovorna vozila ter razvozijo do končnega naročnika. Pošiljka do končne destinacije v Sloveniji pripotuje v enem dnevu, do bolj oddaljenih krajev, naprimer v Srbijo ali druga mesta po Evropi pa v nekaj dneh.


Številka za sledenje (Tracking number)

Številke za sledenje so številke, dodeljene pošiljkam, preden so odpremljene. Zelo uporabne so za določanje lokacije časovno občutljivih dostav. ID številka pošiljke ali koda, ki je dodeljena paketu, je edinstvena. Številka za sledenje je običajno natisnjena na nalepki za pošiljanje kot črtna koda, ki jo lahko skenira vsak, ki ima čitalnik črtne kode ali pametni telefon. Številke za sledenje so sestavljene iz črk in številk, ki so običajno dolge od 8 do 40 znakov, včasih s presledki ali vezaji med skupinami znakov.
 

Pri mednarodnih pošiljkah se številke za sledenje nekoliko razlikujejo od številk za sledenje paketov domačih pošiljk. Identifikator, dodeljen mednarodnim paketom, običajno vsebuje dodatne znake v obliki velikih latiničnih črk, vsaka država ima svoj edinstven nabor črk. Za Rusijo je na primer »RU«, paketi, poslani iz/na Kitajsko, so označeni s črkami »CH«, Hongkong je označen kot »HK«.
 

Navedene kode držav so nujne, ko želimo izvedeti, kje na poti se nahaja naša pošiljka. Uporabniki v polje za sledenje pogosto vnesejo le številke, brez črk - zaradi teh napak sistem včasih ne najde paketa. Pravilno vnesena številka za sledenje z vsemi podatki (črke in številke) v označenem vrstnem redu šele omogoči, da v sistemu lahko sledimo paketu v bazi podatkov.


Sledljivost pošiljk v letalskem transportu

Tudi v letalskem transportu obstaja sistem sledenja pošiljk, ki zelo natančno pokaže, kje se nahaja iskana pošiljka, tako fizično kot znotraj sistema. Sledenje omogoča in poroča status dogodkov v času  potovanja blaga od dobavitelja pa do končne lokacije naročnika. S spremljanjem pošiljke ima stranka boljši nadzor nad celotnim postopkom pošiljanja, predvsem pri časovno kritičnih letalskih pošiljkah.
 

Kot naročnik lahko svojo pošiljko spremljamo prek spleta, prek telefonske številke ali na kakšen drug način, ki ga zagotovi prevoznik.
 

Številko za sledenje, ki je potrjena z datumi letov in poslanim tovornim listom (Air Waybill), naročniku pošlje logistično podjetje, z njo se povežemo s spletnim mestom in pošiljko spremljamo prek spleta. Za primer sledenja letalskim pošiljkam prek svetovnega spleta, je na voljo priljubljen portal: https://www.utopiax.org/aircargotracking.html.
 

Svoji letalski tovorni pošiljki sledimo tako, da poiščemo ime letalske družbe, s katero pošiljka potuje, kliknemo nanjo ter v obrazec odtipkamo številko AWB.
 

Vsaka letalska družba ima trimestno številko, na katero se sklicuje IATA in je edinstvena med vsemi letalskimi družbami ter se uporablja za identifikacijo posameznega letalskega prevoznika (primer 020 - Lufthansa, 999 - Air China, 176 - Emirates).


Sledenje pošiljkam v ladijskem transportu

Tudi pošiljkam, ki do naročnika potujejo z ladijskim transportom, sledimo na podoben način kot tovoru v cestnem in letalskem prometu. Vsem tovornim ladjam je mogoče slediti prek portala MarineTraffic (https://www.marinetraffic.com/), s pomočjo katerega lahko razberemo natančno lokacijo tovorne ladje in vse njene nadaljnje postanke. Ta spletni portal je ločen od vseh portalov posameznih ladjarjev.
 

Pot pošiljke je mogoče preveriti tudi na spletnih straneh ladjarja, kjer sledenje potek prek »Booking« številke ali številke kontejnerja. Ta se sicer razlikuje med ladjarji, vendar imajo sodobni ladijski prevozniki sistem že urejen tako, da pokažejo natančno lokacijo, določene okvirne datume prihodov ladje na lokacije in podobno. Eden od primerov spremljanja pošiljke, ki potuje z ladijskim transportom: https://www.maersk.com/tracking/214144174.


Podjetje TLS je logistično podjetje z več kot 25-letno tradicijo. Za svoje stranke uredijo prevoze pošiljk v cestnem, ladijskem, letalskem in železniškem prometu, nudijo tudi kombinirane storitve prevozov tovora na vse konce sveta. Za tovor uredijo tudi vso potrebno carinsko dokumentacijo. Nudijo pomoč in svetovanje pri iskanju najbolj optimalne poti za vašo pošiljko ter sledenju tovora na njegovi poti do vas oziroma do vašega kupca.


Želite izvedeti več?

Cesta dveh cesarjev 393

SI-1000 Ljubljana

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se