Carinske storitve – uvoz blaga

Slovensko podjetje T.L. Sirk, d.o.o. med drugimi storitvami logistike in transporta, opravlja tudi zastopanje stranke pred carinskimi organi v vseh postopkih, ki so določeni s carinskim zakonom: uvozni postopek, izvozni postopek, tranzit ter druge carinsko dovoljene rabe in uporabe.
 

V današnjem članku se bomo predvsem osredotočili na področje uvoznega postopka blaga v Slovenijo.


Carinski postopek 40

Ta postopek omogoča hkratno sprostitev v prost promet in domačo uporabo blaga, ki ni oproščeno plačila DDV.


Carinski postopek 42

Ta postopek omogoča sprostitev blaga v prost promet prejemniku blaga s sedežem v drugi državi članici EU, pri čemer DDV plača prejemnik v drugi državi članici, carina pa se obračuna pri uvozu.


Za svoje stranke v podjetju TLS:

· Dokument pripravimo hitro in brez zapletov.

· Tovorno vozilo se takoj odpelje na razklad.

· V trenutku uvoznega carinjenja ni plačila DDV.

· EU prejemnik blaga poračuna DDV s samoprijavo.

· Za stranko pripravimo tudi davčno poročilo.


Dokument ICS

Sta dokumenta za prijavo varnostnih podatkov pošiljke pri vstopu blaga v  EU. ICS (Import Control system) je bil uveden zaradi izvajanja skupne analize tveganja z vidika varstva in varnosti pred vstopom blaga na carinsko območje EU; to pomeni, da je potrebno najaviti prispetje blaga v rokih, ki so predpisani za posamezno vrsto prometa. Najava blaga se izvaja v obliki vstopne skupne deklaracije (VSD), ki se mora vložiti v elektronski obliki v prvem uradu vstopa.

 

Skupna vstopna deklaracija (VSD)

Za blago, ki bo vstopilo v EU, je potrebno vložiti vstopno skupno deklaracija (VSD) oziroma deklaracijo z naborom podatkov za varstvo in varnost. Praviloma se dodatni podatki zajemajo z uvoznimi oziroma tranzitnimi carinskimi deklaracijami. Podatki za namene varstva in varnosti morajo biti predloženi v predpisanem času pred predložitvijo blaga. To velja tudi pri poenostavljenih carinskih postopkih. VSD se vloži v sistem nadzora uvoza (ICS).

 

Dodatne informacije so na spletni strani Direktorata za davke in carino (DG TAXUD):
https://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en
.

 

Procesi v zvezi z vložitvijo VSD, preusmeritvijo, predložitvijo in sprostitvijo blaga za vstop, se med seboj razlikujejo glede na vrsto transporta, s katerim blago vstopa v državo.

 

Podrobneje so ti procesi opisani v funkcijski specifikaciji in v delovnih dokumentih:

 

Carinjenje blaga ob uvozu v Slovenijo se lahko opravi pri mejnem oddelku za carinjenje, lahko pa se blago po predložitvi mejnim carinskim organom najprej uvede v tranzitni postopek in se prepelje do namembnega kraja na carinskem območju EU, kjer bo dano v izbrani carinski postopek.

 

Podjetje T.L.S. svojim strankam olajša postopke priprave carinske dokumentacije, saj ima svojo PE v Kopru, na Obrežju in na Brniku. Tako zaposleni carinske postopke skupaj s pripravo vse potrebne dokumentacije, izvedejo hitro, natančno in strokovno.

 

Od leta 2018 je podjetje TLS tudi imetnik dovoljenja za poenostavljene carinske postopke (AEO), ki omogoča hitrejšo izvedbo carinskega postopka in zato hitrejši prevzem blaga v podjetjih. Dovoljenje za poenostavljene carinske postopke podeljuje Finančna uprava RS tistim gospodarskim subjektom, ki izpolnjujejo predpisane pogoje in merila. Namen AEO je izboljšanje varnosti na zunanjih mejah Evropske unije in pospešitev pretoka blaga s poenostavljenimi postopki carinjenja (hišno carinjenje) z uporabo informacijske tehnologije.

 

TLS za vas opravi:

· Izpolnjevanje carinske deklaracije,

· dodatne informacije za izvedbo carinskih postopkov,

· svetovanje pri uporabi carinskih predpisov,

· razvrščanje blaga po kombinirani nomenklaturi carinske tarife,

· svetovanje o poreklu blaga,

· polaganje garancije v carinskih postopkih,

· izvajanje postopkov v zvezi s sanitarnimi oz. fitopatološkimi pregledi blaga (ZIRS, UVHVVR),

· izvajanje postopkov v zvezi s pooblastili pooblaščenega prejemnika in pošiljatelja v carinskih skladiščih,

· izdelava INTRASTAT poročil,

· davčno zastopanje.

 

Vas zanima več?

Pokličite ali pišite:

T.L. Sirk, d.o.o.,

+386 1 78 12 200

info@tls.si


 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se