Dovoljenja za prevoz/tranzit streliva

Država Slovenija skuša preprečiti negativne posledice posesti orožja s tem, da ga razvršča na prepovedano orožje, ki se ga ne sme nabavljati in ga imeti v posesti, in dovoljeno orožje, ki se ga lahko nabavi, vendar pod posebnimi pogoji.
 

Orožje je namreč predmet, ki je izdelan ali prilagojen tako, da pod pritiskom zraka, smodnikovih ali drugih plinov oz. drugega potisnega sredstva, izstreljuje krogle, šibre ali druge izstrelke oz. razpršuje pline, tekočino ali drugo substanco. Med orožje sodijo tudi drugi predmeti, ki so namenjeni temu, da z neposrednim učinkovanjem preprečijo ali zmanjšajo napad ali nevarnost, oziroma so namenjeni lovu in športnemu streljanju.


Strelivo

Kot orožje se štejejo tudi strelivo, deli streliva in deli orožja, če ni z zakonom določeno drugače. Strelivo s prebojnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi: izstrelek je praviloma oplaščen in ima trdo prebojno jedro. Strelivo z eksplozivnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi; izstrelek vsebuje polnitev, ki ob udarcu eksplodira. Strelivo z zažigalnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi;  izstrelek vsebuje kemično zmes, ki se vname pri dotiku z zrakom ali ob udarcu. Strelivo z ekspanzijskim učinkom ima delno oplaščene krogle ali krogle z votlim vrhom.


Vojaško orožje in oprema

Vojaško orožje in oprema (orožje, orožni sistemi, strelivo, vojaški eksplozivi, oprema) sta končni proizvod vojaškega značaja in namena, posebej oblikovana, razvita in proizvedena izključno za vojaško bojevanje. Splošno nista v uporabi za civilne namene ali pa se v isti obliki ne moreta uporabljati za civilne namene.


Uvoz, izvoz in tranzit orožja

Uvoz, izvoz ali tranzit orožja, streliva in eksplozivov je mogoč na podlagi dovoljenj, ki jih izdaja Ministrstvo za notranje zadeve. Za vojaško orožje izdaja dovoljenja Ministrstvo za obrambo. Za prenos orožja iz Slovenije v države, ki niso članice Evropske unije, velja poseben režim. Čez državno mejo se sme prenesti zgolj orožje in strelivo tiste vrste, ki se sme nabavljati in imeti v posesti v Sloveniji. Prenos orožja prek državne meje je možen le na podlagi veljavne orožne listine (orožni list, dovoljenje za posest itd.). Za prenos zračnega orožja, lokov samostrelov, itd. pa ni treba imeti posebnega dovoljenja.
Vir: Finančna uprava RS


Prevoz/tranzit streliva

Tudi dovoljenja za prevoz oziroma tranzit streliva prek Slovenije izdaja Ministrstvo za notranje zadeve. Logistična podjetja, ki takšno dovoljenje lahko pridobijo, najprej vložijo vlogo za dovoljenje za tranzit in prenos streliva, eksplozivov in pirotehničnih izdelkov ter za prevoznike pripravijo vlogo z vsemi zahtevanimi prilogami. Brez tovrstnega dovoljenja je prevoz streliva po Sloveniji prepovedan. Za prevoz/tranzit streliva ali eksploziva in pirotehničnih izdelkov mora prevoznik pridobiti dovoljenje v prav vsaki državi, skozi katero potuje pošiljka.
 

Dovoljenja se izdajajo v nasprotni smeri vožnje (če gre na primer prevoz iz Italije v Turčijo, prvo dovoljenje izda Bolgarija, naslednje Srbija, tretje Hrvaška, nato Slovenija - na osnovi hrvaškega dovoljenja. Brez hrvaškega dovoljenja ni možno pridobiti slovenskega.)
 

Veljavnost tovrstnih dovoljenj za prevoze/tranzit streliva je časovno omejena, tako, da imajo transportna podjetja malo časa, da oddajo pravilno izpolnjeno in opremljeno vlogo. Dovoljenje za uvoz/izvoz si mora uvoznik/izvoznik pridobiti sam. Zakonodaja določa čas pridobitve dovoljenja med 20 do 30 dni.
 

Tu igrajo korektni odnosi med transportnim podjetjem in Ministrstvom za notranje zadeve, ključno vlogo. Dolgoletne izkušnje in dosledno spoštovanje pravil podjetja TLS iz Ljubljane pripomorejo, da da so vloge za dovoljenja za tranzit in prevoz streliva obravnavana hitro. Letno podjetje TLS pridobi med 200 do 250 omenjenih dovoljenj.

 

Vas zanima več?
Pokličite: 080 35 06
ali pišite: info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se