Zastopanje stranke v carinskih postopkih pri vseh vrstah transporta

Ko se neko podjetje odloči uvoziti blago v Slovenijo ali na območje EU, je najpomembnejši podatek, od kot to blago prihaja. Če prihaja iz držav EU, podjetje s carinskimi postopki ne bo imelo opravka, če pa uvaža blago iz tretje države (iz države ali z ozemlja, kjer se ne uporablja Pogodba o ustanovitvi Evropske unije) ali s tretjega ozemlja, ki ni del carinskega območja Unije (otok Heligoland, ozemlje Busingen, Ceuta, Melilla, Livigno, Campione d'Italija in italijanske vode Luganskega jezera) na carinsko območje EU, pa je potrebno pred samim vnosom blaga, vložiti vstopno skupno deklaracijo.
 

Podjetje TLS ima s transportom in logistiko že skoraj tri desetletja znanja in izkušenj. Za svoje stranke uredijo vso potrebno carinsko dokumentacijo, ne glede na vrsto transporta, s katero blago vstopa v Slovenijo (oziroma na območje EU).
 

Od trenutka vnosa blaga na carinsko območje EU, je blago pod carinskim nadzorom in lahko postane predmet nadzora carinskih organov. Pošiljke so lahko zavezane veterinarski, fitosanitarni ali drugi predpisani kontroli, kjer je vnos dovoljen le preko tistih mejnih prehodov, ki so določeni za promet takšnega blaga. Za vse blago, ki ga ni mogoče deklarirati ustno, je treba na meji vložiti carinsko deklaracijo za vnos blaga v želeni postopek. V Sloveniji je možen neposreden vnos blaga iz tretje države ali tretjega ozemlja prek pristanišča Koper, Letališča Jožeta Pučnika oziroma v poštnem prometu.  
 

Tudi pri izvozu blaga je pomembno, kam blago potuje – npr. s carinskega območja EU v tretjo državo (država ali ozemlje, za katero se ne uporablja Pogodba o ustanovitvi Evropske unije) ali na tretje ozemlje, ki ni del carinskega območja EU. Blago je lahko namenjeno dokončnemu izvozu ali pa se začasno izvozi na oplemenitenje, predstavitev na sejmih, razstavah, ipd. Izvozni carinski postopek se ne uporablja za blago, ki se prevaža iz ene v drugo državo članico preko carinskega območja tretjih držav.
 

Za blago, ki bo izneseno s carinskega območja EU, je potrebno v  določenem roku, preden se blago iznese s carinskega območja EU, pri pristojnem uradu vložiti predhodno deklaracijo. Pomembna je tudi vrednost blaga - če ta ne presega 3000 € na pošiljko in na deklaranta ter zanj ne veljajo določene prepovedi in omejitve, je poleg uradov, za izdajo blaga v izvozni postopek, pristojen tudi finančni urad, pristojen za kraj izstopa blaga s carinskega območja EU.
 

Carinjenje blaga se tako lahko opravi pri mejnem oddelku za carinjenje, lahko pa se blago po predložitvi mejnim carinskim organom najprej uvede v tranzitni postopek in se prepelje do namembnega kraja na carinskem območju EU, kjer bo dano v izbrani carinski postopek. Podjetje TLS ima svojo PE v Kopru, na Obrežju in na Brniku in carinske postopke skupaj s pripravo vse potrebne dokumentacije, izvedejo hitro, natančno in strokovno.
 

Od leta 2020 je podjetje TLS tudi imetnik dovoljenja za poenostavljene carinske postopke (AEO), ki omogoča hitrejšo izvedbo carinskega postopka in zato hitrejši prevzem blaga v podjetjih. Dovoljenje za poenostavljene carinske postopke podeljuje Finančna uprava RS tistim gospodarskim subjektom, ki izpolnjujejo predpisane pogoje in merila. Namen AEO je izboljšanje varnosti na zunanjih mejah Evropske unije in pospešitev pretoka blaga s poenostavljenimi postopki carinjenja (hišno carinjenje) z uporabo informacijske tehnologije.


Vas zanima več?

Pokličite ali nam pišite:

T.L. Sirk, d.o.o.,

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

 


 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se