Kako potuje pošiljka iz Kitajske do Slovenije?

Ljubljana, 9:00 zjutraj

Slovensko podjetje iz Kitajske uvaža elektronsko opremo in jo prodaja v svojih prodajalnah in prek spleta. V primeru potovanja pošiljke gre za več paketov pametnih telefonov ter dodatne opreme zanje ter za nekaj paketov uporabne elektronike za dom. Naročilo je zaključeno in artikli pripravljeni za pot. Podjetje se za pomoč pri urejanju carinskih dokumentov in letalskega transporta obrne na logistično podjetje T.L. Sirk iz Ljubljane, da zanje uredi vso potrebno dokumentacijo ter da blago lahko pripotuje v njihovo skladišče v Ljubljano. Ker se jim z dobavo nekoliko mudi, se odločijo za najhitrejši način dostave blaga, za letalski transport.


Ljubljana 10:30 dopoldne

Če določeno blago prihaja iz tretjih držav (iz države ali z ozemlja, kjer se ne uporablja določil Pogodbe o ustanovitvi EU) na carinsko območje EU, mora uvoznik najprej poskrbeti, da je za omenjeno blago pred vnosom v carinsko območje EU, vložena vstopna skupna deklaracija. Podjetje TLS za svoje stranke poleg transporta blaga, uredi tudi vse potrebne carinske postopke.
 

Ko določeno blago vstopi na carinsko območje EU, namreč postane predmet carinskega nadzora in kontrole carinskih organov. Promet z blagom, ki mora ustrezati tudi drugim zakonodajam in pravilnikom (na primer: veterinarskemu, fitosanitarnemu ali drugemu predpisanemu nadzoru), je dovoljen le prek tistih mejnih prehodov, ki so določeni za promet takšnega blaga. Za vse vrste blaga, ki ga ni mogoče deklarirati ustno, je potrebno na mejnem prehodu vložiti carinsko deklaracijo za vnos blaga v želeni postopek. V Sloveniji je možen neposreden vnos blaga iz tretje države ali tretjega ozemlja prek pristanišča Luka Koper, Letališča Jožeta Pučnika oziroma v cestnem prometu.
 

Vstopna skupna deklaracija blaga se vloži v elektronski obliki in izpolni v skladu s Pravilnikom o izpolnjevanju enotne upravne listine in računalniški izmenjavi podatkov ter na drugih obrazcih, ki se uporabljajo v carinskih postopkih. Priloge deklaracije so tudi dokumenti, potrebni za izvedbo želenega carinskega postopka:

-          račun,

-          potrdilo o poreklu,

-          ali dovoljenje.

 

Višina uvoznih dajatev, ki jo mora uvoznik plačati, se obračuna za blago pri uvozu je odvisna od uvrstitve blaga pod ustrezno tarifno oznako zajeto v brskalniku TARIC, njegove vrednosti, količine in porekla.


Peking, 13:50 popoldne

Iz skladišča proizvajalca elektronske opreme so bili paketi za slovenskega naročnika dostavljeni na letališče v Pekingu, od koder bodo kot kargo pošiljka prek Frankfurta pripotovali na letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani. Potovanje običajno traja 10-12 ur. Nobene težave ne predstavlja tudi dobava blaga iz več različnih krajev (skladišč) ali več različnih dobaviteljev, do letališča.

 

Naslednji dan, Ljubljana 15:00 popoldne

Paketi elektronske opreme za slovenskega naročnika prispejo na terminal podjetja TLS na brniškem letališču. Tukaj za svoje stranke organizirajo tudi razklad zabojnikov s pošiljkami, ki jih lahko, delno ali v celoti, skladiščijo v lastnem skladišču TLS v Ljubljani. Uvoženo blago pa na željo naročnika tudi prepakirajo in uredijo cestni transport naročenega blaga do končne lokacije, kjer naročnik potrebuje uvoženo blago.
 

Za svoje stranke lahko uredijo tudi ugodno kargo zavarovanje letalskih pošiljk, zato se nanje obračajo podjetja, ki se ukvarjajo:

-          s spletno prodajo izdelkov iz tujine

-          uvozom/izvozom svežega sadja, zelenjave ali rib

-          uvozom/izvozom farmacevtskih izdelkov

-          uvozom/izvozom delov za proizvodnjo po sistemu JIT.


 

Potrebujete nasvet ali pomoč?

Pokličite nas ali nam pišite:

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se