Dostava v zadnjem kilometru

Logistični termin Dostava zadnjega kilometra (angl: Last Mile Delivery) se nanašanazaključno pot pošiljke, ko se s skladiščne police premakne v dostavno vozilo in pripelje do naročnikovega praga. Gre za zadnji, ključni korak logističnega procesa.
 

Čeprav je logistika dostave v zadnjem kilometru najdražji in najdolgotrajnejši del celotnega postopka potovanja pošiljke, je odločilna, saj se v njej skriva ključ do zadovoljne stranke. Dostava v zadnjem kilometru je tudi pomemben sestavni del dobavne verige in pogostokrat odloča o uspehu podjetij, ki se ukvarjajo s spletnimi trgovinami in drugimi industrijami, kjer so pomembne učinkovite in pravočasne dostave.


Logistika dostave v zadnjem kilometru ima več korakov in dobro je, da si tekoče sledijo ter so natančno premišljeni in izvedeni.

·  Obdelava naročila: naročilo je prejeto, obdelano in pripravljeno za odpremo.

·  Priprava pošiljke: izdelki iz skladišča so pravilno izbrani, zapakirani in pripravljeni za odpremo.

·  Izbira prevoznika: prevoznika ali dostavno službo izberemo na podlagi različnih dejavnikov, kot so stroški, hitrost in raven storitev.

·  Usmerjanje in načrtovanje: Dostavna pot in urnik sta določena na podlagi cilja, časa dostave in razpoložljivosti prevoznika.

·  Dostava: Blago se prepelje in dostavi na končno destinacijo.

·  Sledenje in spremljanje: Napredek dostave se natančno spremlja, da se zagotovi pravočasna dostava in zadovoljstvo strank.

 

Logistični izzivi pri dostavi v zadnjem kilometru

Vsi, ki smo že kdaj nestrpno čakali svoj paket ter sledili njegovi poti prek spleta, smo doživeli, da se nam je pretekla cela večnost, preden smo paket končno dobili v svoje roke. Običajno je za ta občutek »kriva« neučinkovita logistika dostave zadnjega kilometra. Prav zadnji del odpreme pošiljke običajno vključuje več postankov, kar pomeni daljše trajanje poti.
 

Če to še sprejmemo v bolj odmaknjenih, odročnih krajih, kjer so točke dostave na določeni poti oddaljene več kilometrov in se na vsaki odloži le paket en ali dva, v mestih obeti pogosto niso veliko boljši. Če imajo urbana središča več točk dostave, pa se to se hitro izniči zaradi pogostih zamud zaradi prometnih zastojev.
 

Stroški in neučinkovitost dostave zadnjega kilometra so se v zadnjih letih močno povečali zaradi porasta nakupov dobrin prek spleta. Ta trend je povečal dnevno število dostavljenih paketov, prav tako pa je vplival na pričakovanja strank, da bo dostave ne le hitre, pač pa tudi brezplačne.


Kakšni so pravzaprav stroški dostave v zadnjem kilometru?

Logistični strokovnjaki so izračunali, da znaša dostava zadnjega kilometra, v celotnih stroških pošiljanja, kar 53% cene dostave. Z naraščajočim trendom brezplačnih dostav so stranke vse redkeje pripravljene plačati stroške dostave, zaradi česar ta strošek prevzemajo trgovci na drobno in njihovi logistični partnerji. Prav to pa je razlog, da se v zadnjem času veliko tehnologij in izboljšav logističnih procesov, ukvarja prav z dostavo zadnjega kilometra.  

 

Rešitev za vas

Logistično podjetje TLS iz Ljubljane ima z transportnimi in logističnimi storitvami več kot 25 let izkušenj. Za uspešno premostitev izziva dostave zadnjega kilometra uporablja različne načine prevoza -  tovornjake, kombije in dostavna vozila ter uporablja tudi sodobno tehnologijo in programsko opremo za optimizacijo procesa dostave ter izboljšanje učinkovitosti. Cilj njihove logistične storitve dostave zadnjega kilometra je vselej zagotoviti hitre, zanesljive in stroškovno učinkovite dostave, ki izpolnjujejo potrebe in pričakovanja strank.

 

Vas zanima več?
Pokličite: 080 35 06
Pišite: info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se