Uvoz in izvoz blaga v Srbijo/iz Srbije

Za več kot 36 odstotkov se je v letu 2022 povečal uvoz blaga v Srbijo, ter za več ko 27 odstotkov izvoz blaga iz Srbije, v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta, poroča srbski Republiški zavod za statistiko. (Vir: https://www.politika.rs/sr/clanak/527045/Izvoz-Srbije-porastao-za-27-2-odsto-uvoz-36-1)


V zadnjih letih se skokovito povečuje tudi pretok blaga med Slovenijo in Srbijo. Razlogi zato so predvsem v konkurenčnosti dobaviteljev, selitvah proizvodnje izven držav EU ter državnih subvencijah. Med tovorom, ki po cestah potuje med Srbijo in državami EU, so sadje in zelenjava, deli za proizvodnjo v pohištveni in avtomobilski industriji ter vse pogosteje tudi končni izdelki za široko potrošnjo (bela tehnika, pohištvo).


Transportno in logistično podjetje T.L. Sirk d.o.o. iz Ljubljane, za slovenska in srbska podjetja uredi vso potrebno uvozno-izvozno dokumentacijo, tudi za blago, za katerega je potreben sanitarni ali veterinarski inšpekcijski nadzor. Hitro in učinkovito uredijo tudi različne carinske postopke:

  · EUR1

  · T1 in T2

  · EX

  · IM 40 in IM 42

  · T2L dokument

  · ICS in ECS

Njihova carinska pisarna na Obrežju obratuje 24/7, svojim strankam pa nudi vse storitve in urejanje potrebne dokumentacije tako pri izvozu kot pri uvozu blaga.



Uvoz blaga v Srbijo

Slovenija kot članica EU sodi v carinsko območje Skupnosti, Republika Srbija pa predstavlja tuje carinsko področje. Najpogosteje se pri carinjenju uvoženega blaga iz Srbije uporablja postopek 40. Ta se opravi, če je uvoznik blaga slovensko podjetje in blago ostane v Sloveniji. Postopek pomeni sprostitev blaga v prost promet za domačo uporabo in ni oproščeno plačila DDV. Drugi pogosto uporabljan postopek pri carinjenju blaga iz Srbije, pa je postopek 42. Uporablja se ga v primerih, ko uvoznik blaga prihaja iz druge države EU in blago ne ostane v Sloveniji. Pomeni sprostitev blaga v prost promet in je oproščeno plačila DDV.

 

Izvoz blaga iz Srbije

Izvozno carinjenje je obvezno za blago, ki zapušča ozemlje EU. Torej je za vse države, ki niso članice EU, potrebno narediti izvozno carinsko deklaracijo. Logistično podjetje T.L. Sirk d.o.o. ima status pooblaščenega pošiljatelja (AEO – C), kar omogoča, da lahko vložijo elektronsko izvozno deklaracijo za blago, ki se nahaja še v njihovem skladišču in s tem močno skrajšajo čas carinjenja in transporta blaga.

 

Izvozni carinski postopek je torej postopek, pri katerem blago iz EU zapusti carinsko območje Skupnosti. Izvozni postopek obsega carinski nadzor nad blagom, upoštevanje ukrepov trgovinske politike, izpolnitev izvoznih formalnosti in plačilo morebitnih izvoznih dajatev (v EU jih trenutno ni).

 

Dokončni izvoz

Postopek dokončnega izvoza se uporabi, kadar se blago iz EU izvozi iz carinskega območja Skupnosti, ne da bi se kasneje spet vrnilo. Gre za najpogostejšo obliko izvoza. Gospodarski subjekti (podjetja in posamezniki) morajo v tem postopku:

  · pri blagovni carinski izpostavi, ki je pooblaščena za vlaganje izvoznih deklaracij, vložiti izvozno carinsko deklaracijo, ki mora biti (razen izjemoma) vložena v elektronski obliki s pomočjo sistema SIAS;

  · pripraviti vse predpisane dokumente (npr. račun, prevozne listine, izvozno dovoljenje za kmetijsko blago) in jih na zahtevo predložiti carinskemu uradu oziroma jih hraniti predpisan čas;

  · pri blagovni carinski izpostavi predložiti blago ter pri izstopu blaga predložiti spremno izvozno listino.

 

Poleg cestnega prevoza blaga, podjetje TLS svojim strankam nudi tudi:

  · razklad/naklad tovora,

  · pretovarjanje na drugo vozilo (cross-docking),

  · paletiziranje tovora,

  · zavarovanje pošiljke,

  · sledenje in spremljanje pošiljke na poti.

 

Pohvalijo se lahko kar s tremi sodobno urejenimi skladišči, v Ljubljani, Komendi in najnovejšim, v TLS LC Šimanovci v Srbiji, v vseh treh skladiščih, mi so tudi carinska, poleg skladiščenja nudijo tudi dodatne skladiščne storitve:

  · pakiranje in etiketiranje,

  · tehtanje blaga,

  · embaliranje,

  · označevanje,

  · paletiziranje (na večje ali manjše palete).

 

Zbirni prevoz

Pred kratkim so se odločili še za vzpostavitev zbirne linije za transport blaga v Srbijo in ostale države Z balkana. Dvakrat tedensko poteka odprema iz obeh slovenskih skladišč. Tranzitni čas transporta do Bosne/Srbije, je približno en do dva delovna dneva. Strankam poleg zbirnih linij na relaciji Slovenija – Srbija in Slovenija – Bosna, v podjetju TLS nudijo tudi polne (FTL) naklade v smeri držav zahodnega Balkana ali obratno.

 


Vas zanima več?

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se