ByPass transport tovora po morju do/iz Turčije in Grčije

Epidemija koronavirusa je prav na vseh področjih, tudi na logističnem, spremenila določene utečene poti delovanja. Logistična podjetja transport pošiljk v tem času organizirajo na različne načine.
 

Intermodalni transport zajema prevoz tovora (v zabojniku) do končne destinacije z različnimi kombinacijami prevoznih sredstev (tovornjak, vlak, ladja), pri tem pa logistično podjetje poišče najbolj optimalno stroškovno učinkovitost transporta blaga.

V času okrnjenih cestnih povezav smo v podjetju T.L. Sirk, d.o.o., za uvoz in izvoz blaga iz Grčije in Turčije, uredili tako imenovani obvoz ali bypass, ko transport blaga namesto po cesti, poteka po morju. Za ta način transporta v zadnjem času vlada nekoliko večje zanimanje in povpraševanje, predvsem za omenjeni dve destinaciji, tako za blago, namenjeno v Turčijo ali Grčijo, kot za pošiljke iz Turčije in Grčije.
 

Glavna razloga, zakaj smo svojim strankam ponudili to možnost, sta dejanska možnost odpremljanja in zagotovilo, da bo tovor zanesljivo prispel na končno destinacijo. Veliko lažje je namreč dostavljati iz luke v matični državi – Luke Koper, kot pa opravljati cestni transport čez več držav, predvsem v razmerah, v katerih se trenutno nahajamo.

 

Kako poteka ByPass transport blaga

Prevoz tovrstnih pošiljk poteka tako, da prazno opremo (zabojnik) s tovornjakom poberemo v Luki Koper ali na drugih točkah – na primer v kontejnerskih terminalih. Nato se izvrši naklad tovora v zabojnik pri pošiljatelju oziroma pri tistem, ki blago odpremlja. Naložen zabojnik nato dostavimo nazaj v Luko Koper, po cesti (s tovornjakom) ali z vlakom. Ko ladja prispe v luko, razloži in naloži tovor ter ponovno izpluje v nadaljnja pristanišča. Ko tovor doseže luko prispetja, se vse opisano ponovi. Tovor se torej dostavlja do končnega prejemnika s tovornim vozilom, ali pa delno z vlakom in tovornjakom.
 

Na tak način se prevaža vse vrste izdelkov, od prehranskih do različnih surovin (papir, les, železo, različni polizdelki in podobno). Za Grčijo carinjenje ni potrebno, saj je, tako kot Slovenija, članica držav EU. Nekoliko drugače je pri Turčiji, vendar so carinski postopki v tem primeru zelo hitri in enostavni, še zlasti, če gre za stalne, že uteče posle in tovore. V teh primerih so pošiljke zelo hitro ocarinjenje in sproščene v nadaljnji promet. Blago na ladji potuje v Grčijo okoli 5-7 dni, kakšen dan več potrebuje do Turčije.
 

Prednost tovrstnih pošiljk je vsekakor v ceni, saj so tovrstni pomorski transporti veliko bolj ugodni kot neposreden cestni transport v omenjeni državi. Kontejnerske odpreme so lahko zaradi intermodalnega transporta težje, kot so običajne odpreme po cesti.

Naše prednosti pri transportu so še:

·         skladiščenje na poti

·         odlična organizacija prihoda blaga

·         neomejen čas odpremljanja, razen v razmerah višje sile.



Vas zanima več?

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se