Sodobna tehnologija veriženja blokov v sodobnem letalskem transportu blaga

Kaj sploh je tehnologija veriženja blokov (angl. Blockchain technology)?


 

O tehnologiji veriženja blokov, ki ji izvorno pravimo blockchain, se danes zelo veliko piše in govori. Analitiki jo obravnavajo kot eno od najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij vse od iznajdbe svetovnega spleta. Nekateri pravijo celo, da bomo priča drugi internetni revoluciji, ko bo ta nova tehnologija dokončno zaživela in jo bomo začeli uporabljati pri vsakdanjih opravilih.


Na osnovi te sodobne tehnologije zadnja leta posamezniki in podjetja mrzlično razvijajo najrazličnejše aplikacije, ki jih bodo uporabnikom ponudili takoj, ko bo nova tehnologija prišla v množično uporabo. Izjema ni niti področje letalskega transporta blaga.


Tako letalske družbe to tehnologijo vse pogosteje uporabljajo za izboljšanje učinkovitosti, zmanjšanje izgub in preprečevanje škode na tovoru. Tehnologija veriženja blokov omogoča letalskim tovornim družbam, da med potovanjem med cilji digitalno spremljajo in beležijo spremembo skrbništva za letalske zabojnike, za tovor ali enot za nalaganje (Unit Load Devices - ULD).

BiTA (Blockchain In Transport Alliance) je organizacija s sedežem v Chattanoogi, TN, ZDA. Ustanovljena je bila avgusta 2017, prizadeva pa si za pospešeno sprejemanje tehnologije veriženja blokov v tovornem, transportnem in logističnem sektorju, od koder prihajajo tudi njeni člani. Skoraj 500 jih je že, v več kot 25 državah in skupno ustvarijo več kot 1 bilijon dolarjev prihodka letno.


Članice zavezništva si delijo skupno poslanstvo pri pospeševanju sprejemanja nastajajoče tehnologije. To dosegajo z razvojem industrijskih standardov; izobraževanjem članov in drugih o blockchain aplikacijah/rešitvah in širjenjem informacij o omenjeni tehnologiji. Spodbujajo torej njeno uporabo in sprejemajo nove rešitve na tem področju. Za članstvo v BiTA se je v zadnjih mesecih prijavilo na tisoče podjetij z vsega sveta.


Tudi veliki igralci v letalski transportni industriji, kot so UPS, FedEx, DHL in Union Pacific, so se prijavili za članstvo v BiTA. Ocenjujejo namreč, da bi uporaba omenjene tehnologije veriženja blokov letalski tovorni industriji, letno prihranila okrog 400 milijonov dolarjev.


Zlasti bi se njena uporaba odražala pri tehnologiji sledenja pošiljkam, saj bi lahko o stanju izdelka poročali v trenutku, ko bi ga optično prebrali. Napredene tehnologije so tako sposobne slediti izdelku v realnem času, tisti, ki spremlja stanje izdelka, v vsakem trenutku pozna natančno lokacijo izdelka.



Želite izvedeti več?

Pokličite nas ali nam pišite:

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se