Zmanjševanje izpustov CO2 v letalskem transportu

Letalski prevozi potnikov in blaga so leta 2022 predstavljali zgolj 2% svetovnih emisij CO2, vendar je transport po zraku v zadnjih desetletjih rasel hitreje kot prevozi blaga po železnicah, cestah ali morju. Upoštevati je treba tudi, da povpraševanje po mednarodnih potovanjih po pandemiji Covid-19 šele okreva, pa vendar so leta 2022 emisije iz letalskih prevozov že dosegle skoraj 800 Mt CO2, kar je približno 80 % količine izpustov pred pandemijo.

Prav zato je potrebnih precej tehničnih ukrepov, povezanih z gorivi z nizkimi emisijami, z izboljšavami letal in motorjev, optimizacijo delovanja in rešitvami za omejevanje povpraševanja, da bi omejili rast emisij in jih nazadnje tudi zmanjšali. Na tak način lahko izboljšave glede izpustov v letalskem transportu pričakujemo že v tem desetletju, do leta 2050 pa bi lahko dosegli neto ničelne emisije oziroma NZ Scenarij.
 

NZ Scenarij

NZ (Net Zero) Scenarij predvideva zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do točke, ko jih skoraj ne bo več, pri čemer se morebitne preostale emisije ponovno absorbirajo iz ozračja, na primer v oceane in gozdove. Znanstveniki so jasno pokazali, da je treba globalno zvišanje temperature omejiti na 1,5 °C nad predindustrijsko ravnjo, če želimo preprečiti najhujše posledice podnebnih sprememb in ohraniti naš planet primeren za življenje na njem.

Večja združenja držav, mest, podjetij in drugih ustanov se je po NZ Scenariju zavezalo, da bodo na različne načine dosegali ničelne neto emisije. Več kot 70 držav, vključno z največjimi onesnaževalci – Kitajsko, ZDA in Evropsko unijo – si je zastavilo cilj ničelne neto vrednosti, ki pokriva približno 76 % svetovnih emisij. V tem scenariju sodeluje tudi več kot 3.000 podjetij in finančnih ustanov, več kot 1.000 mest, 1.000 izobraževalnih ustanov in 400 finančnih institucij, ki so se vsi pridružili Dirki do ničle (Race to zero) ter se zavezali, da bodo sprejeli stroge in takojšnje ukrepe za prepolovitev svetovnih emisij do leta 2030.
 

Tehnološke spremembe v letalskem transportu

Čeprav letalski prevozi predstavljajo sorazmerno majhen delež svetovnih emisij, so eden najzahtevnejših sektorjev za razogljičenje. Kljub zmanjšanju števila letov med  pandemijo Covida-19 strokovnjaki napovedujejo, da bo povpraševanje po letalskih prevozih (potniških in kargo), zelo hitro naraščalo vse do leta 2030. Najnovejša letala so sicer lahko tudi do 20% učinkovitejša od starejših modelov letal, vendar je dejavnost v letalski industriji že prehitela izboljšanje učinkovitosti.

Predvsem so potrebne tehnološke inovacije v celotnem letalskem sektorju - vključno s proizvodnjo goriv z nizkimi emisijami, izboljšavami letal in motorjev ter optimizacijo delovanja. Prav tako napovedujejo, da bo za uresničitev scenarija ničelnih emisij do leta 2050 potrebno tudi omejevanje dejavnosti – za zajezitev rasti emisij in njihovo končno zmanjšanje še v tem desetletju.

Načrtovana proizvodna zmogljivost trajnostnih letalskih goriv bo do leta 2027 zagotovila le manjši del povpraševanja po gorivu za reaktivne motorje. Povečevanje uporabe teh goriv, da bi dosegli skladnost s NZ Scenarijem, pa bo zahtevala predvsem podporno politiko in znatno povečanje naložb v proizvodne zmogljivosti.
 

Podjetje TLS

Poslovna enota slovenskega transportno-logističnega podjetja T.L. Sirk, d.o.o. na Brniku, organizira transport letalskih pošiljk kamorkoli po svetu. Imajo dolgoletne izkušnje in široko paleto visokokakovostnih logističnih storitev, s katerimi poskrbijo za celovito organizacijo v mednarodnem letalskem transportu ter izpolnijo pričakovanja kupcev, pri čemer jim je skrb za okolje ena od najpomembnejših prioritet.

Odlikuje jih hitra odzivnost in optimalna priprava konkurenčnih transportnih ponudb. Za svoje stranke tudi odpremijo blago v carinskem transportnem režimu, izvajajo preglede blaga, organizacijo pretovora, tehtanje in izdelava transportne dokumentacije ter ostale storitve in druge transporte blaga.


 

Vas zanima več?

Pokličite: 080 35 06

ali pišite: info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se