Okolju prijazen avio transport

V letalskem žargonu se pri prizadevanjih za bolj čisto okolje, uporablja kratica SAF (sustainable aviation fuel) in pomeni trajnostno letalsko gorivo.


To se proizvaja iz trajnostnih surovin in je po svoji kemični sestavi zelo podobno tradicionalnemu fosilnemu reaktivnemu gorivu. Uporaba SAF precej zmanjšuje emisije ogljika v primerjavi s tradicionalnim reaktivnim gorivom. Prednost uporabe trajnostnih letalskih goriv je tudi ta, da se njihova proizvodnja izogne neposredni ali posredni spremembi rabe zemljišč. Za proizvodnjo SAF ni potrebno krčenje tropskih gozdov, prav tako ne izpodriva ali konkurira živilskim pridelkom. Celotna proizvodnja trajnostnih letalskih goriv ima torej zelo pozitiven družbeno-gospodarski učinek.


Za proizvodnjo omenjenih goriv obstajajo različni viri. Od jedilnega do rastlinskega olja, trdni komunalni odpadki in odpadki lesne industrije. Poleg tega se lahko skupaj s sladkorji in namensko pridelano biomaso uporabijo celo odpadni plini.


Prednosti uporabe trajnostnih letalskih goriv

Primarna prednost je seveda zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida. Običajna fosilna goriva sproščajo v ozračje dodaten ogljik, ki je bil prej shranjen v letalskih rezervoarjih. SAF pa reciklira emisije CO2, ki so bile že oddane v ozračje.


Druga prednost trajnostnih letalskih goriv je izboljšanje lokalne kakovosti zraka. Trajnostno letalsko gorivo lahko vsebuje do 90% manj trdnih delcev (PM) in do 100% manj žvepla (SOX).


SAF lahko nekoliko poveča porabo goriva. Ker ima večjo energijsko gostoto kot običajno gorivo za letala, se lahko poraba goriva poveča za 1,5% do 3%.


Prostor za izboljšave trajnostnih goriv

Seveda obstaja še dovolj izzivov, katerih reševanje izboljša pomanjkljivosti SAF. Trenutno sta to predvsem cena goriva in njegova razpoložljivost.


Proizvodnja SAF je dražja od proizvodnje običajnega goriva za letalski prevoz. Ker gre za novejšo panogo pridobivanja goriv, se ta proizvajajo v manjših količinah kot običajno letalsko gorivo, zato je cena SAF še vedno visoka. Tudi polnjenje letala s trajnostnim gorivom je dražje od polnjenja s konvencionalnim reaktivnim gorivom. Stroški za končnega potrošnika so tako višji.


Druga pomanjkljivost SAF je razpoložljivost. Ni ga namreč mogoče shranjevati v istih rezervoarjih kot reaktivno gorivo. Letališča zato potrebujejo dodatne zmogljivosti za podporo te alternative. Seveda to zahteva dodatne naložbe. Trenutno je na svetu le 38 letališč, ki ponujajo trajnostno letalsko gorivo. Večina teh letališč se nahaja v Severni Ameriki in Evropi. To so seveda začetki, glede na to, da je na svetu več kot 15 000 letališč, ki se bodo uporabi SAF v prihodnosti šele prilagodila.


TLS: skrb za okolje in letalski prevozi

Poslovna enota slovenskega transportno-logističnega podjetja T.L. Sirk, d.o.o. na Brniku, organizira transport letalskih pošiljk kamorkoli po svetu. Imajo dolgoletne izkušnje in široko paleto visokokakovostnih logističnih storitev, s katerimi poskrbijo za celovito organizacijo v mednarodnem letalskem transportu ter izpolnijo pričakovanja kupcev.


Maja 2022 so v Šimanovcih, Srbija, odprli sodoben logistični center, zgrajen po najnovejših okoljskih standardih, s certifikati ISO 9001 in HACCP. LC TLS Šimanovci ponuja visoko regalno carinsko skladišče v velikosti 12.070m2,  kar predstavlja skladiščni prostor za 20.000 paletnih mest ter 1.000m2 prostorov, namenjenih pisarnam. Del pisarn podjetje TLS uporablja za lastno poslovanje, preostal prostor pa je na voljo za najem zunanjim interesentom. Od letališča Beograd je oddaljen 20 km, od ljubljanskega letališča pa približno 500 km.


TLS ponuja odlično kombinacijo skladiščenja blaga v LC Šimunovcih in avio transport, pri čemer jih odlikuje hitra odzivnost in optimalna priprava konkurenčnih transportnih ponudb. Za svoje stranke tudi odpremijo blago v carinskem transportnem režimu, izvajajo preglede blaga, organizacijo pretovora, tehtanje in izdelava transportne dokumentacije ter ostale storitve in druge transporte blaga.



Želite izvedeti več?

PE TLS BRNIK

+386 31 664 333

air@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se