Dobavne verige v letalskem transportu

Izraz dobavna veriga se v logistiki v celoti navezuje na kompleksnost in povezanost vseh elementov, ki so vključeni v proces dobave blaga na poti, od točke A do točke B. Pri logistiki oz. transportu je v dobavnih verigah najpomembnejša geografska lokacija in celovita podpora kupcem, transport pa je strateškega pomena v celotni oskrbni verigi, je skupek vsega.
 

Ker je od vseh transportov blaga, letalski transport najhitrejši, se z vidika oskrbne verige s pomočjo letalskih prevozov rešuje predvsem transporte, kjer je ključen čas potovanja pošiljke.
 

Ukrepi zoper širjenje virusa Covid-19 na dobavne verige načeloma niso vplivali. Dobavne verige so v »covid časih« ostale enake kot v času pred njim, razlika je le v tem, da je svetovno gospodarstvo prizadeto pri načinih transporta. V letalskem prometu na primer ni potniških avionov (oz. jih je zelo malo), posledično so cene letalskega transporta višje kot v časih, ko je bilo letov več, saj je danes prostora za tovor na letalih manj. Pošiljke se zato pogosto preusmerjajo na ladje ali na železnico, kar povzroči pritisk na cene in pomanjkanje prostora.
 

Dobavna veriga in transport sta torej tesno povezana in skupaj najmočnejši pokazatelj dejstva, kako globalno je ves svet povezan med seboj. Kitajska ostaja najmočnejši svetovni proizvajalec in prodajalec ter je tudi edina država, ki ima v času razglasa pandemije pozitivno gospodarsko rast.
 

V večjih središčih letalskega transporta kot so Peking, New York, Muenchen in Frankfurt sem že mesece izmenjuje le kargo – blago za letalski prevoz. Ker je potniških letov izredno malo, so letalske družbe utrpele veliko poslovno škodo, transport blaga pa je takšen kot pretekla leta, drugje (Peking) pa so številke še precej višje kot običajno, saj je od tam v večjih količinah potovala zaščitna oprema, v zadnjem času pa še odmerki cepiva zoper Covid-19.
 

Na letališču Ljubljana Brnik so razmere zelo podobne kot drugje v svetu. Odmerki cepiva ali zaščitna oprema na brniško letališče ne pripotujejo, saj s čarterskimi leti prispejo na druga dogovorjena letališča v Evropi.
 

Tudi čas potovanja pošiljk ostaja v dobavni verigi enak, razen, če se stranke dogovorijo za drugačen način transporta in posebej pozovejo »deležnike« v dobavni verigi glede časa transporta, primer npr. JIT / Just in time storitev.

 

Želite izvedeti več?
Pokličite nas ali nam pišite:
+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se