Logistična omrežja v letalskem transportu

Leto 2022 je bilo za slovensko podjetje T.L. Sirk, d.o.o., zelo uspešno, saj se je včlanilo v dve novi logistični omrežji (JCtrans in GLA). V nadaljevanju članka bomo podrobneje razložili, kaj sploh so logistična omrežja, zakaj jih potrebujemo, katere prednosti prinašajo in komu so namenjena.


Kaj so logistična omrežja?

Logistična omrežja so spletna javna platforma za zagotavljanje globalnih omrežnih storitev za špediterje in druge ponudnike logističnih storitev s pomočjo promocije mrežnega trženja, transakcij, poravnalne platforme, finančne zaščite, kreditnega sistema in drugih raznolikih storitev.


Logistične in trgovske industrije, ki se povezujejo z domačimi in mednarodnimi viri, želijo logistična omrežja povezati v centralizirano, varno in hitro platformo za logistične transakcije in poravnavo, na kateri lahko trgovci iščejo špediterje za razširitev nabavnih kanalov, špediterji pa ponujajo storitve logističnih rešitev globalnim partnerjem.


Zakaj so logistična omrežja koristna?

Špediterska mreža je na tak način centralizirana in krovna organizacija deluje kot platforma, na kateri lahko delujejo različni špediterji. Omrežje omogoča skupna pravila sodelovanja, kar zagotavlja, da vsi operaterji delujejo znotraj definiranih postopkov in znanih parametrov.


Logistično omrežje zagotavlja strukturirano in varno okolje, ki ga transportna in logistična podjetja uporabljajo, da zagotovijo, da blago prispe na cilj varno in pravočasno. Špediterska mreža omogoča neodvisnim špediterjem vstop na trge ali območja, kjer morda še nimajo svoje baze, vendar morajo na trgu delovati, da svojim strankam zagotovijo najboljše storitve.


Ustrezno špeditersko omrežje pomeni, da podjetja sodelujejo z globalnimi partnerji, ki so preverjeni, jim zaupajo in delujejo v skladu s skupnimi pravili v nadzorovanem okolju.


Prednosti mednarodne logistične mreže za posredovanje

Cene
Mrežni posredniki so pri oblikovanju cen običajno bolj agresivni, saj je vsak posel, ne glede na trgovsko pot, pomemben za njihovo celotno poslovanje.


Prav tako ni "pristranskosti" na različnih trgovskih poteh, saj vsak izvorni in namembni agent deluje v smeri skupnega cilja zavarovanja tovora, po najboljših možnih cenah.


Z nekaterimi izjemami lahko neodvisni špediterji ponudijo konkurenčne ali nižje stroške tovora zaradi svojih vitkejših operativnih modelov in obsežnejših prevozniških možnosti.


Neodvisni špediterji imajo več izbire pri izbiri najboljše kombinacije poti, prevoznika in cene, kar posledično pomeni, da lahko svojim strankam ponudijo boljše rešitve.


Strokovno znanje
Širjenje ponudbe storitev in različnih vrst strokovnega znanja, pogostokrat zelo specializiranega, se razširi in izboljša, ko neodvisni špediter postane del špediterske mreže.


Omrežje ima lahko enega, dva in včasih celo več agentov na enem območju, odvisno od velikosti tega območja.


Nekateri agenti so specializirani za določen tovor, kar omogoča takojšen dostop do strokovnjakov na različnih področjih logistike.


Neodvisni špediterji lahko delujejo med različnimi špediterji znotraj istega območja v omrežju in črpajo strokovno znanje, najboljše nasvete in izvedljive rešitve za stranko, iz različnih virov na enem mestu. To odpira vrata in jim omogoča, da svojim strankam ponudijo več možnosti in storitev.


Zanesljivost
Neodvisni špediterji znotraj mreže delujejo po strogih merilih in pravilih. Podjetja pa morajo ohranjati svojo poslovno etiko, finančne procese in operativne ravni ter kakovostne standarde delovanja, da lahko še naprej delujejo v omrežju.


Visoka odzivnost
Neodvisni špediterji se veliko hitreje odzovejo v situacijah, kjer sta potrebni prilagodljivost in okretnost. To je posledica nezapletenih struktur poročanja in operativnih mehanizmov v takšnih organizacijah.


Neodvisni špediterji prav tako zelo hitro prilagodijo svoje modele, da ustrezajo posebnim zahtevam stranke, brez zapletov in s prihrankom časa.


Prilagodljivost
Omrežja omogočajo dostop do več kot enega agenta v državi ali regiji, kar omogoča večjo prilagodljivost pri menjavi agentov, če imamo težave s storitvijo pri določenem agentu.



Želite izvedeti več?

Pokličite ali nam pišite:

+386 31 664 333

air@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se