Namesto po morju – raje po tirih

po letu koronskih ukrepov, še težave v Sueškem prekopu

Sueški prekop je umetno ustvarjen kanal, dolg 163 km, med Rdečim morjem in Sredozemskim morjem ter je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Pretekli torek se je v njem zagozdila 400 m dolga kontejnerska ladja MV Ever Given, last tajvanske pomorske družbe Evergreen Marin, težka 200.000 ton. Reševanje nasedle ladje je sicer steklo takoj, vendar so jo oteževali močni vetrovi in ogromne količine puščavskega peska v zraku.
 

Upravljalci Sueškega prekopa so zagotovili, da reševanje nasedle ladje ni povzročilo škode ali onesnaženja, vsekakor pa je nasedla ladja začasno popolnoma ustavila pretok blaga med Azijo in Evropo. Kar okoli 400 plovil čaka na ponovno vzpostavitev plovne poti, od tega je kar dobra četrtina tankerjev, ki prevažajo nafto. Pričakovati je torej, da bodo v prihodnjih dneh posledično zrasle cene goriv na svetovnih borzah.
 

Logistična podjetja se v tem letu že srečujejo s številnimi posledicami ukrepov zoper širjenje virusa Covid19. Neenakomerno povpraševanje, velika nihanja naročil ter pogoste motnje v transportu je v zadnjih dneh otežila še zapora Sueškega prekopa. Strokovnjaki sicer zagotavljajo, da ta ne bo povzročala opaznih motenj v preskrbi blaga v Evropi, vseeno pa določene posledice bodo. Vsak dan se namreč skozi Suez pretoči kar 12-14 milijonov ameriških dolarjev prihodka. Zadržano blago, ki na kontejnerskih ladjah čaka na nadaljevanje poti, je po oceni strokovnjakov, vredno kar 9,6 mrd ameriških dolarjev.
 

Obstaja sicer tudi plovna pot okrog Rta Dobrega upanja, vendar plovbo podaljša za približno dva tedna in jo podraži za cca 330.000 evrov, kar je vzrok, da kontejnerske ladje in tankerji raje čakajo na rešitev nasedle ladje.
 

ŽELEZNIŠKI PREVOZI

Logistično podjetje T.L. Sirk iz Ljubljane v tem času svojim strankam, ki poslujejo z Azijo, ponuja nadomestne transportne možnosti – železniški in letalski prevoz. Med transporti vseh vrst je prednost železniškega transporta v nižjih cenah prevoza blaga na srednje in velike razdalje. Transport po železnici je varnejši, zaradi zastojev na cestah pogosto tudi hitrejši, pomembno pa je tudi dejstvo, da železniški transport okolje najmanj obremenjuje s škodljivimi izpusti.

Nova železniška povezava je pred dvema letoma, z železno cesto povezala Kitajsko in Evropo ter omogočila izmenjavo blaga v zelo kratkem času. Tovor iz Kitajske potuje najprej po cesti do »odpremnega« železniškega terminala (npr. mesti Wuhan ali  Xi'An), od tam pa po železnici do različnih evropskih mest: Budimpešte, Dunaja, na Poljsko, v Veliko Britanijo, Španijo, Francijo, ter tudi v Slovenijo.
 

Blago iz Kitajske v Ljubljano, Maribor, Celje in Novo mesto pripotuje že v 18 dneh, kar pomeni, da  je tranzitni čas transporta kar 2-3-krat krajši v primerjavi z ladijskim transportom. Na skoraj 10.000 kilometrov dolgo pot se tovorni vlak iz Kitajske odpravi enkrat tedensko, po železni cesti pa Kitajska in Evropa dnevno izmenjujeta blago v vrednosti skoraj milijon evrov.


Želite izvedeti več?

T.L.Sirk d.o.o.

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

LETALSKI PREVOZI

Letalski transport je najhitrejši od vseh vrst prevozov. Pri vrstah tovora za letalski transport ni večjih ovir – z letali se prevaža pravzaprav vse – od igle do slona. Blago, ki vsebuje potencialno nevarne snovi sme na letalo le pod določenimi pogoji. Nekaterih stvari pa z letalskim transportom ne moremo prepeljati, vrednostnih pošiljk, denimo, denarja, zlata, draguljev ter predmetov, katerih cena presega 1.000,00 ameriških dolarjev za kilogram teže.


 

V poslovni enoti TLS PE Brnik na ljubljanskem letališču za stranke organizirajo transport letalskih pošiljk po vsem svetu. Svetujejo in poiščejo najbolj optimalno rešitev. Blago uvozijo ali izvozijo, uredijo vse potrebne carinske formalnosti, organizirajo pretovarjanje, skladiščenje, tehtanje, označevanje pošiljk in preglede blaga. Poskrbijo, da tovor zanesljivo, varno in hitro dostavljen na želeno destinacijo.


Želite izvedeti več?

PE BRNIK

Zgornji Brnik 130 o,

SI-4210 Brnik Aerodrom

+386 42 92 73 70

air@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se