Skladiščenje v Sloveniji – 8 prednosti uporabe umetne inteligence pri skladiščenju blaga

Prodor umetne inteligence (UI) na področje skladiščenja, igra ključno vlogo pri učinkovitem preoblikovanju procesov upravljanja skladišč ter spremljajočih skladiščnih storitev. Umetna inteligenca je do danes že močno vplivala na različne industrije, vključno z logistiko in upravljanjem dobavnih verig. Z izkoriščanjem vseh prednosti UI lahko skladišča optimizirajo procese, izboljšajo produktivnost in povečajo splošno učinkovitost.



Podjetje TLS iz Ljubljane v svojih skladiščih v Ljubljani, Komendi, Hočah in Šimanovcih v Srbiji že uvaja določene procese, ki jih vodi UI, predvsem za optimizacijo izpopolnjenja skladiščnih kapacitet ter upravljanje lokacij.

V današnjem članku raziskujemo, kje vse lahko UI podpre skladiščne procese in spremljevalne skladiščne storitve, kot so: distribucija, pakiranje in etiketiranje, palatiziranje, pretovarjanje ladijskih zabojnikov, cross-docking, in druge. Raziščimo torej vrednost umetne inteligence pri upravljanju skladišč ter pojasnimo, kako uvajanje novih načinov preoblikuje to pomembno panogo.

UI v skladišču ustvarja vrednost s podtehnologijami, kot so strojno učenje, obdelava naravnega jezika, robotika in računalniški vid. Algoritmi strojnega učenja omogočajo praktično odločanje, optimizirajo pozicioniranje zalog in priporočajo hitrejšo dopolnitev. Obdelava naravnega jezika omogoča glasovno izbiranje, medtem ko računalniški vid omogoča samodejno prepoznavanje črtne kode in sledenje izdelkom. Robotika daje umetni inteligenci fizično prisotnost, ki omogoča naloge, kot so nakladanje in razkladanje palet, premikanje tovora, komisioniranje in podobno.

8 prednosti UI pri skladiščenju:
•    Produktivnost: strojno učenje optimizira postopke prevzema in pakiranja, integracijo sistemsko usmerjenih rešitev in izboljšuje učinkovitost.
•    Komunikacija: avtomatizirani sistemi, ki jih poganja UI, omogočajo hitrejšo in natančnejšo komunikacijo med različnimi elementi skladiščnega sistema.
•    Stroški dela: čeprav so potrebne začetne investicije v določene tehnologije, lahko umetna inteligenca z naraščajočo avtomatizacijo zelo zmanjša stroške dela.
•    Skladiščna logistika: umetna inteligenca optimizira logistiko z zmanjšanjem napak operaterja, izboljšanjem časov obdelave in natančno nastavitvijo ravnanja z materialom.
•    Roboti: algoritmi vodijo robote pri učinkovitem nabiranju, razporejanju, pakiranju in redistribuciji blaga, kar povečuje hitrost in natančnost.
•    Preglednost: kombinacija umetne inteligence, napredne analitike, senzorjev in spremljanja blaga v realnem času zagotavlja preglednost procesov dobavnih verig od začetka do konca.
•    Podatki: strojno učenje nudi vpogled v množico podatkov iz dobavne verige, izboljša sodelovanje, logistiko in upravljanje skladišča.
•    Zaloge v skladišču: rešitve, ki jih poganja UI, omogočajo natančen in učinkovit nadzor skladiščnega blaga ter optimizirajo dodeljevanje virov.

Pomembnost lokacije skladišča
Poleg optimiziranja procesov v skladišču je izjemno pomembna tudi sama lokacija skladišča. Ta namreč vpliva na končno ceno izdelka. S primerno izbiro lokacije blaga in drugih spremljajočih skladiščnih storitev ter možnostjo večje izbire prevoznikov, lahko občutno zmanjšamo stroške skladiščenja, dostave in drugih stroškov, povezanih z zalogami izdelkov, ki jih tržimo.



Želite izvedeti več?

KONTAKT

TLS PE Ljubljana
+386 1 78 12 200
lc.ljubljana@tls.si

TLS PE Komenda
+386 31 255 777
lc.komenda@tls.si

TLS PE Hoče
+386 31 634 999
lc.hoce@tls.si


 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se