Letalski transport v času koronavirusa in odlična alternativa – železniški transport

Večina letalskega potniškega prometa po vsem svetu je v času ukrepov proti epidemiji koronavirusa, zaustavljenega. Potniški letala ne letijo, prav z njimi pa običajno potuje večina letalskih pošiljk. Zato je v tem času letalski kargo preusmerjen na transportna letala.

Podjetje T.L. Sirk, d.o.o., za transport letalskih pošiljk uporablja kargo linije svetovnih kurirskih služb, tako pri pošiljanju kot pri prejemanju letalskih pošiljk. Dostava blaga je možna v prav vsak del sveta, vendar so določeni kraji bolje, drugi slabše dostopni. S kombiniranjem letalskega in drugih načinov prevoza, poiščejo najhitrejše poti do vseh naročnikov. Tako, na primer, pošiljka za Ljubljano prispe na letališče Frankfurt ali letališče Budimpešta, nato pa pot nadaljuje po cesti ali obratno.

Organizacija letalskega transporta je v teh dneh nekoliko otežena, saj so vse linije so prezasedene, strankam svetujejo tudi, da so pošiljke lažje, od 300-500 kg / na pošiljko.

Vsekakor v teh dneh traja transport nekoliko dlje, saj mora vsaka pošiljka počakati in se prilagoditi novim ukrepom, zato je včasih težko predvideti, ali bo transportirana istega dne. Če je blaga preveč, je odpremljena z naslednjim letom, ki pa je lahko šele v prihodnjem tednu (npr. cargo freighter - let na določen dan v tednu na določeni liniji).

Z letalskim prometom najlažje potuje general cargo (blago brez posebnosti), torej pošiljke manjših dimenzij in tež. Če ima blago posebne lastnosti (dolžina, večji volumen, nevarno blago, orožje, vrednostne pošiljke,…), se hitrost pošiljanja še upočasni, saj lahko tako blago (npr. vrednostno blago ali orožje) potuje samo na potniških linijah.

Cene letalskega prevoza so v teh dneh precej višje kot običajno, saj je povpraševanja več, prostora pa manj. Cena letalskega prevoza je lahko potrjena šele, ko je pošiljka z vsemi potrebnimi dokumenti, fizično pripravljena na letališču.

Pri izvoznih in uvoznih carinskih postopkih za letalski transport ni večjih sprememb, drugače je le to, da zaposlenih v službah manj kot običajno ali se menjavajo, zaradi česar lahko postopki trajajo dlje, ni pa nujno.

Vsi zaščitni ukrepi so obvezni tudi na letališčih, enako na Brniku, torej: upoštevanje primerne razdalje, obvezna uporaba mask in zaščitnih rokavice ter redno razkuževanje.

 

Transport blaga iz Kitajske

Pošiljke iz Kitajske v Slovenijo pa v tem času vseeno lahko pripotujejo na različne načine:
-          prek kurirskih letalskih služb, ki imajo svoja lastna letala, vendar so tu omejitve glede pošiljanja blaga velike, cene transporta pa visoke.
-          S klasičnim letalskim prevozom z letališča na letališče, vendar zgolj s transportnimi (kargo) letali. Pošiljke se lahko odpremijo le s kargo leti, cene so nekoliko višje.
-          Alternativna letalskemu je železniški transport, ki je glede na ceno cenejši kot letalski in po času potovanja blaga hitrejši od pomorskega. Če je tranzitni čas letalskega transporta iz Kitajske približno 3-6 dni, pripotuje blago po železnici v 15-18-ih dneh.  Železniški transport iz Kitajske je primeren tudi za večje in težje pošiljke blaga. V času epidemije koronavirusa je tudi precej zaseden, odprema vlakovne kompozicije blaga iz Kitajske v Evropo, potuje enkrat tedensko.
-          Ladijski transport s Kitajske  ima tudi v tem času zelo sprejemljive cene, vendar pa so se tranzitni časi zaradi nekaterih le delno odprtih pristanišč (Italija), še podaljšali.


Potrebujete nasvet?
Pokličite ali pišite:
T.L.Sirk d.o.o.
+386 1 78 12 200
info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se