Radioferkvenčna identifikacija - RFID

RFID je kratica, ki označuje radiofrekvenčno identifikacijo (angl. Radio Frequency Identificatinon). Gre za samodejno identifikacijsko metodo, ki se v zadnjih letih pogosto uporablja na številnih področjih, zlasti pa se je uveljavila v logistiki in na področju skladiščenja. RFID je brezkontaktna komunikacijska tehnologija, ki prenaša informacije za prepoznavanje blaga, pa tudi živali in ljudi.


 

V zadnjem desetletju je RFID  tehnologija postala zanimiva zaradi svojega potenciala za izboljšanje učinkovitosti in sledljivosti v logistiki ter upravljanju zalog. Sistem RFID temelji na uporabi radijskih valov za identifikacijo in sledenje predmetom, ki imajo pritrjen RFID tag - majhno elektronsko napravo, ki vsebuje anteno in integriran čip, ta pa omogoča shranjevanje in oddajanje podatkov preko radijskih valov. RFID tagi se lahko pritrdijo na predmete ali vgradijo v embalažo. Ta tehnologija omogoča avtomatizirano identifikacijo in beleženje predmetov brez neposrednega stika ali vidnega polja, kar je zelo uporabno v vseh logističnih procesih.
 

Podjetje TLS iz Ljubljane nudi svojiim strankam omenjeno tehnologijo v sklopu vseh drugih skladiščnih storitev. Več o tem dobite na povezavi: https://www.tls.si/sl/AVIO.php?ID=2486.


Eden od ključnih vidikov uporabe RFID v logistiki je njena sposobnost izboljšanja sledljivosti in nadzora nad skladiščenim blagom. Tradicionalni sistemi sledenja zalog so temeljili na črtnih kodah, ki so zahtevali ročno skeniranje vsakega posameznega predmeta. S RFID tehnologijo je mogoče sočasno prebrati več tagov naenkrat, kar omogoča hitrejše in natančnejše beleženje blaga. To pomeni manjšo verjetnost napak pri inventuri in boljšo sposobnost hitrega odziva na spremembe v zalogi.


Poleg tega RFID tehnologija omogoča tudi avtomatizirano sledenje gibanja blaga skozi logistično verigo. Podjetja lahko tako zelo natančno spremljajo pot blaga od proizvodnje do končnega kupca. S tem identificirajo morebitne zamude ali težave v oskrbovalni verigi ter pravočasno ukrepajo za njihovo rešitev.


Vloga RFID tehnologije v skladiščih je še posebej pomembna pri upravljanju in lociranju zalog. S sistemi RFID je mogoče hitro in natančno določiti lokacijo vsakega predmeta v skladišču, kar omogoča boljšo organizacijo in izrabo prostora. Poleg tega se lahko, ažurno in natančno, sedi premikom zaloge, kar olajša proces izdaje in prejema blaga ter zmanjša tveganje izgube ali kraje.


Vzpostavitev sistema RFID vključuje nakup opreme, namestitev potrebne infrastrukture in prilagajanje obstoječih poslovnih procesov v skladišču. Lahko se zgodi, da so nekateri skladiščeni predmeti manj primerni za označevanje s RFID tagi, na primer predmeti iz kovin ali tekočin, kar omejuje uporabnost te tehnologije v nekaterih delih skladišč.


RFID tehnologija pa ima v logistiki, zlasti na področju skladiščenja, izjemen  potencial za izboljšanje učinkovitosti in sledljivosti. Podjetja, ki svoje blago skladiščijo s pomočjo omenjene tehnologije, dosegajo znatne prihranke pri stroških ter povečajo svojo konkurenčno prednost na trgu.

 

 

Vas zanima več?

Pokličite: 080 35 06

ali pišite: info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se