Hitri in učinkoviti carinski postopki v naši poslovalnici na Obrežju

Poslovna enota TL Sirk je na Obrežju prisotna že od leta 2006, ko je imela eno pisarno z dvema zaposlenima. Od takrat je uspešno rasla, danes so za pripravo carinske dokumentacije za izvozno-uvozno carinjenje in tranzitne dokumentacije na voljo tri pisarne – ena na uvozni strani (desna stran AC Zagreb-Ljubljana) in dve na izvozni strani (leva stran AC Ljubljana - Zagreb). Zaposlenih je enajst ljudi.



 

Ena največjih prednosti naše poslovalnice na Obrežju, je 24- urni delavnik, vse dni v letu, tudi ob nedeljah in praznikih. Ponoči zaposleni opravijo približno četrtino vsega dela. Velko je namreč tudi pripravljanja carinskih deklaracij za blago, ki prispe zjutraj.
 

Prometna lega TLS-jeve poslovalnice in carinarnice Obrežje je na desetem koridorju, ki povezuje srednjo in jugovzhodno Evropo ter Azijo. Večino cestnih prevozov se opravi na tej relaciji, PE Obrežje voznikom pot precej olajša, saj jim ni treba iskati carinarnic v notranjosti države in plačevati parkirnine, da uredijo potrebne carinske postopke. Preprosto se pripeljejo po avtocesti na Obrežje, in v TLS-jevih poslovalnicah opravijo vse potrebne carinske formalnosti ob tem pa je parkiranje tovornih vozil brezplačno.
 

Zaposleni pripravijo carinsko dokumentacijo za uvozno/izvozno carinjenje, tranzitno dokumentacijo ter tudi vso dokumentacijo za inšpekcijski nadzor za hitro pokvarljivo blago, ki je potrebna za uvozno/izvozno carinjenje.

 

Postopki so urejeni hitro in učinkovito, saj imajo dovoljenje za poenostavljene postopke in AEOC, kar pomeni, da samo uvozno/izvozno carinjenje traja največ 10 minut, pri tranzitnih postopkih pa le 7 minut. Imajo tudi lastne klešče za pritrjevanje carinske zalivke, ki so potrebne pri tranzitnih postopkih. V poslovalnicah TLS uredijo tudi vsa dovoljena za prevoz streliva, eksploziva in pirotehnike, ki so potrebna za uvoz, izvoz ali tranzit skozi Slovenijo.

 

Kako poteka uvozni ali izvozni postopek, koliko časa običajno traja?

Pri pripravi uvoznega ali izvoznega postopka najprej preverijo skladnost dokumentov (računa, CMR-ja, Eur-1 dokumenta in ostalih spremnih dokumentov) vrsto blaga, težo, količino in vrednost. Priprava dokumentacije vzame največ časa in sicer od 5 minut za enostavno blago (napr. uvoz lesa  za kurjavo in izdelkov iz lesa, izvoz avtomobilov), za sadje in zelenjavo traja priprava dokumentacije približno 20 minut, ker je potrebno pripraviti še dokumentacijo za fitosanitarni inšpekcijski pregled. Največ časa vzame priprava dokumentacije za olja in maziva za motorna vozila in stoje, tekstilne in obutvene proizvode, čokolade in piškote, predvsem zaradi pravilne uvrstitve v carinsko tarifno številko, od katere so odvisne carinske dajatve in stopnja DDV-ja.

 

Uvozno/izvozno carinsko deklaracijo se ureja v računalniški aplikaciji in elektronsko pošlje v carinski sistem. Če gre za običajno blago, ki ne podleže dokumentarnemu ali fizičnemu pregledu s strani carine, je postopek zaključen v 10 minutah, drugače traja postopek nekoliko dlje.

 

Dnevno v poslovalnici TL Sirk na Obrežju opravijo približno 50 postopkov. Na začetku tedna je več uvoznih, konec tedna pa izvoznih in tranzitnih postopkov. Zaposleni so strokovno usposobljeni in imajo s svojim delom veliko izkušenj. Vsi zaposleni imajo opravljene licence za zastopanje v carinskih zadevah, podjetjem, ki se ukvarjajo z uvozom ali izvozom blaga v ali iz EU, tudi svetujejo najhitrejše in najenostavnejše ter najbolj optimalne postopke v vseh carinskih zastopanjih.

 

Nekaj zanimivosti

V Slovenijo največkrat uvozno carinijo les in pelete za ogrevanje iz Bosne. Iz Srbije pa zamrznjene maline za dostavo v Francijo. Veliko je tudi uvoza sadja in zelenjave iz Turčije, Albanije in Srbije za Slovenijo. Izvozno največ carinijo rabljena osebna vozilo iz vseh EU članic (največ iz Nemčije, Italije in Francije) za Bosno ter Kosovo. Izvozno pogostokrat carinijo tudi pnevmatike in rezervne dele za osebna vozila, ter talne obloge z materialom za montažo.

 

Tranzitne postopke opravljajo za blago, ki potuje iz EU v EU skozi tretjo državo (Srbijo). Največ tranzitnih postopkov opravijo za blago iz Italije, ki je namenjeno v Bolgarijo. Prevladuje produkcijski material za tekstilno in obutveno industrijo, keramične ploščice z materialom za montažo, pohištvo in gradbeni material.



 

V PE TLS Obrežje z veseljem svetujejo in vam pomagajo.

Pokličite na: +386 7 49 95 000

Ali pišite:spedicija@tls.si


 

PE TLS OBREŽJE

Obrežje 79

SI-8261 Jesenice na Dolenjskem

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se