Koronavirus ne vpliva na transport blaga iz Kitajske

Širjenje koronavirusa na transport pošiljk in blaga s Kitajske nima večjega vpliva, saj transportno logistična podjetja nemoteno delujejo, tako z letalskim, pomorskim in železniškimi transportom. Nekatere kargo s Kitajske pošiljke se zadnje tedne delno preusmerjajo na ladje in vlake. Kljub dolgim postankom vlakov, ki nastanejo predvsem zaradi tehničnih pregledov, zamenjav lokomotiv in posadk na novi svilnati poti iz Kitajske v Evropo ter lahko trajajo od 4-21 ur, je tranzitni prevoz po železnici kljub vsemu od dva do trikrat hitrejši od prevoza po morju in skoraj petkrat cenejši od transporta z letalom. Zabojniki s Kitajske, denimo, z vlakom do Hamburga, pripotujejo v manj kot 20-ih dneh.
 

Vse bojazni, da bi se s koronavirusom lahko okužili prek naročene pošiljke, ki je pripotovala iz Kitajske, so povsem odveč. Ameriški urad za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je javno objavil, da ni dokazov, ki bi govorili v prid prenosa novega koronavirusa prek uvoženega blaga. Zagotovo ni raziskav o specifični odpornosti tega virusa, ker je tako nov, toda študije kažejo, da podobni virusi, denimo SARS in MERS, na površini predmeta lahko živijo le nekaj ur. Virus bi sicer teoretično, ob primerni koncentraciji, na površini lahko preživel le tri dni. Tovrstni virusi se najpogosteje širijo kapljično, z ene osebe na drugo.
VIR: https://www.mercurynews.com/2020/01/27/can-i-get-coronavirus-from-a-package-being-delivered-from-china/
 

Logistično podjetje T.L.Sirk d.o.o. nudi svetovanje in optimalno rešitev za letalski, železniški in pomorski transport blaga iz Kitajske. Njihova kombinirana storitev ROAD&TRAIN je namenjena predvsem tovornim pošiljkam, ki potujejo iz ali na Kitajsko. Del poti tovor opravi po cesti (do Budimpešte, Madžarska), preostali del pa z vlakom (do Xi'An, SZ Kitajska). Lahko gre za tovor v zabojnikih ali razsuti tovor. Prednost potovanja tovora po železnici je, poleg že omenjene hitrosti, tudi v tem, da na železnicah ni omejitev glede različnih vrst tovora, kot veljajo pri pomorskem transportu, kjer lahko vremenski pogoji povzročijo deformacijo blaga. Za kombinirano storitev ROAD&TRAIN se odločajo podjetja, ki želijo prepeljati pošiljke, ki so zelo občutljive glede časovnih rokov in časovnega razmaka med dobavami. Običajno gre za avtomobile, belo tehniko, elektroniko, pohištvo, oblačila, živila in farmacevtske izdelke, vse to pa so glavni artikli v blagovni menjavi med Kitajsko in EU.
 

Pri carinskih postopkih blaga, uvoženega iz Kitajske, veljajo vsa pravila, vsi carinski predpisi in vse prepovedi, ki so v običajni uporabi za uvoz blaga v EU. Podjetje TL Sirk za svoje stranke uredi tudi vso potrebno uvozno/izvozno carinsko dokumentacijo ali uvožene izdelke določeno časovno obdobje skladišči v svojem skladišču v Ljubljani.



Želite izvedeti več?

T.L.Sirk d.o.o.

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se