Mamutovi okli

Pred nekaj leti smo imeli na letališču Brnik uvozno pošiljko, ki je vsebovala mamutove okle, ki so pripadali mamutom, ki so živeli v Sibiriji (Rusija) in so jih menda v tistem predelu iskali s posebnimi detektorji. Pošiljko so poslali iz Sibirije kot letalsko pošiljko, ko je prispela v Slovenijo, je bilo zelo popularno, da smo se vsi, ki smo za pošiljko vedeli, slikali s tako zanimivo pošiljko. Okli so bili dolgi par metrov, bili so črne barve in pripadali so izumrlim živalim, poslani pa so bili z avionom, ker je bil to najbolj primeren način transporta za tako dragocen tovor.

Ko sem omenila, da je določeno blago prepovedano, to velja tudi za živo srebro, ker so letala izdelana iz aluminija in že toliko živega srebra kot ga je v živosrebrnem termometru za merjenje telesne temperature, bi lahko naredilo (razjedlo) trup in naredilo luknjico v trupu letala, zaradi tega bi se letalo lahko zrušilo. Menda, tako pravijo, da je to res zgodilo daleč nazaj.

Posebno poglavje je prevoz živih živali. Z letalom potujejo tudi živali, od divjih do domačih, je pa predpisano, v kakšni kletki, pod kašnimi temperaturnimi pogoji in letalski prevozniki jim namenijo poseben prostor v letalu (medprostor med potniškim delom in  kargom). Najbolj običajno se pošiljajo psi in mačke. Živalski vrtovi imajo dogovore, da si živali izmenjujejo, nekje imajo npr. 3 opice in lahko eno žival (običajno poklonijo) dajo drugemu živalskemu vrtu, drug zoo pa podari npr. kačo.

Včasih so z letališča Brnik odpremljali cele čarterje enodnevnih piščančkov, ki so jih seveda prevažali v škatlah z odprtinami za zrak, ki so jih naložili v poseben red, da so bili vmes tuneli za zrak.

Posebno komplicirana pošiljka je bila pred veliko leti, prva pošiljka nojevih jajc, ki jih je kupila stranka, ki je imela farmo nojev. Zopet najbolj primeren način prevoza, vendar, ker je bila to prva pošiljka, so nojeva jajca obtičala na letališču, ker nihče ni bil siguren, ne špediter in ne carina, kako res pravilno izpeljati carinski postopek za uvoz v takrat še staro državo.

Iz letališča Brnik / na letališče Brnik večina pošiljk – kargo prispe s kamioni, ki so pod letalsko linijo, vozijo samo na relaciji letališče- letališče in so v notranjosti tako pripravljeni kot  je notranjost aviona.  Relacijo letališče Frankfurt -letališče Brnik – letališče  Frankfurt  pokrivajo redne letalske linije, ki pa kargo pošiljke odpeljejo / pripeljejo s kamioni pod letalsko linijo / oznako.



Marjana Dobnikar
+386 40 423 460
marjana.dobnikar@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se