Carinjenje blaga pri uvozu iz Kitajske in drugih držav

Če je vaše podjetje izvoznik ali uvoznik blaga iz tretjih držav, na primer iz Kitajske,  vam v spodnjem članku na kratko pojasnimo, kako določeno blago uvozimo ali izvozimo v Slovenijo in kateri carinski postopki so ob tem potrebni.
 

Ob morebitnih nejasnostih sta vam na voljo tudi naši TLS poslovni enoti v Kopru, Brniku in 24/7 na Obrežju, kjer vam poleg logistike uvoza blaga, uredimo tudi vso zakonsko potrebno carinsko dokumentacijo za izvoz pošiljk iz Kitajske ali uvoz blaga v Slovenijo ter ostale države EU.


Če torej blago uvozimo iz tretjih držav (iz države ali z ozemlja, kjer se ne uporablja določil Pogodbe o ustanovitvi EU) ali s tretjega ozemlja, ki ni del carinskega območja EU (na primer: otok Heligoland, ozemlje Busingen, Ceuta, Melilla, Livigno, Campione d'Italija in italijanske vode Luganskega jezera), na carinsko območje EU, moramo kot uvoznik poskrbeti, da je za blago pred vnosom v carinsko območje EU vložena vstopna skupna deklaracija.


Takoj namreč, ko določeno blago vstopi na carinsko območje EU, je pod carinskim nadzorom in kot tako predmet kontrole carinskih organov. Promet z blagom, ki mora ustrezati tudi drugim zakonodajam in pravilnikom (na primer: veterinarskemu, fitosanitarnemu ali drugemu predpisanemu nadzoru), je dovoljen le prek tistih mejnih prehodov, ki so določeni za promet takšnega blaga. Za vse vrste blaga, ki ga ni mogoče deklarirati ustno, je potrebno na mejnem prehodu vložiti carinsko deklaracijo za vnos blaga v želeni postopek. V Sloveniji je možen neposreden vnos blaga iz tretje države ali tretjega ozemlja prek pristanišča Luka Koper, Letališča Jožeta Pučnika oziroma v poštnem prometu.



Carinjenje blaga se lahko opravi pri mejnem oddelku za carinjenje, lahko pa se blago po predložitvi mejnim carinskim organom najprej uvede v tranzitni postopek in se ga prepelje do namembnega kraja na carinskem območju EU, kjer se zanj opravi ustrezen carinski postopek. To je lahko:

·         sprostitev v prost promet (uvoz),

·         posebni postopki,

·         tranzit,

·         carinsko skladiščenje,

·         postopek proste cone,

·         začasni uvoz,

·         posebna raba,

·         aktivno oplemenitenje,

·         pasivno oplemenitenje,

·         ali izvoz.


Deklaracija blaga se vloži v elektronski obliki in izpolni v skladu s Pravilnikom o izpolnjevanju enotne upravne listine in računalniški izmenjavi podatkov ter na drugih obrazcih, ki se uporabljajo v carinskih postopkih. Priloge deklaracije so tudi dokumenti, potrebni za izvedbo želenega carinskega postopka:

·         račun,

·         potrdilo o poreklu,

·         ali dovoljenje


Za nekatere vrste blaga so potrebna dokazila o tem, da je bila opravljena predpisana veterinarska, fitosanitarna ali druga kontrola. Višina uvoznih dajatev, ki se obračuna za blago pri uvozu je odvisna od uvrstitve blaga pod ustrezno tarifno oznako zajeto v brskalniku TARIC, njegove vrednosti, količine in porekla.


Podjetje TLS
svojim strankam ponuja transport blaga iz Kitajske s pomorskim, železniškim ali letalskim prometom. Za naročnikove pošiljke blaga uredimo tudi vse potrebne carinske postopke. 


Na našem terminalu v Ljubljani organiziramo razklad zabojnikov s pošiljkami, ki jih lahko, delno ali v celoti, skladiščimo v lastnem skladišču TLS v Ljubljani. Uvoženo blago na željo naročnika tudi prepakiramo in uredimo cestni transport naročenega blaga do vrat lokacije, kjer naročnik potrebuje uvoženo blago.



Potrebujete več informacij?

T.L.Sirk d.o.o.

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se