Trajnostna letalska goriva: prihodnost letalskega transporta

Letalski prevozniki si že dlje časa prizadevajo za zmanjšanje okoljskega odtisa, pandemija COVID-19, ki je za več kot leto dni ohromila letalsko panogo, je dala še dodaten poriv, da postane letalski transport bolj okolju prijazen in da se razvija v smeri bolj trajnostnega zračnega prometa.


V minulih desetletjih, ko se je kargo transport močno povečeval, so se nadpovprečno povečevali tudi z njimi povezani izpusti emisij ogljikovega dioksida iz goriv fosilnega izvora. Uporaba trajnostnih letalskih goriv zdaj ni več novost, omenjena goriva so izdelana iz odpadnih olj, odpadkov in ostankov lesa ter jih mogoče dodajati običajnim letalom, brez posebnih prilagoditev motorjev. Že leta 2011 sta bili Air France in KLM med prvimi letalskimi družbami, ki so na svojih letih uporabljale trajnostna goriva. Uporaba trajnostnega goriva namreč lahko zmanjša emisije ogljikovega dioksida za več kot 85 odstotkov v primerjavi z navadnimi letalskimi gorivi.
 



Splošni izraz za trajnostni sintetični kerozin je trajnostno letalsko gorivo (angl.: Sustainable Aviation Fuel - SAF). SAF je prva resnična alternativa fosilnim letalskim gorivom in je ključnega pomena za podnebno nevtralni zračni promet ter se lahko vključi v redne letalske operacije brez prilagoditev infrastrukture. Z nadomestitvijo fosilnega kerozina s trajnostnim letalskim gorivom odvzamemo CO2 iz ozračja in že od samega začetka zmanjšujemo emisije CO2. Mnogo letalskih družb s trajnostno povezavo tovornih letov pozivajo druga podjetja v logistični industriji in politiki, naj skupaj razširijo proizvodnjo in infrastrukturo za trajnostno letalsko gorivo in tako spodbudijo razogljičenje v logistiki.


Prihodnost letalskega transporta so zeleni leti

Tedenska količina SAF za zračni promet med Kitajsko in Evropo, nadomešča kar 174 ton kerozina. Ima pa tudi določene slabosti - SAF je približno tri do šestkrat dražji od fosilnega kerozina, količina na trgu pa je omejena. Predvideva se, da se bo v naslednjih letih povpraševanje po SAF še povečevalo, zato bi bilo potrebno razširiti obstoječo infrastrukturo proizvodnih obratov SAF-a.


TLS za okolju prijazen letalski prevoz

Logistično podjetje T.L. Sirk že dlje časa spremlja in podpira prizadevanja za bolj trajnostni zračni transport. Na letališču Brnik – Ljubljana se nahaja njihova poslovna enota TLS PE Brnik, kjer za podjetja organizirajo transport letalskih pošiljk po vsem svetu. Uredijo tudi uvozno ali izvozno carinjenje blaga ter zavarovanje tovora v letalskem prometu. Izpolnijo pričakovanja in zahteve kupcev za celovito storitev v mednarodnem letalskem prometu. Nudijo tudi svetovanje za optimalno izvedbo celotne oskrbne verige.



Vas zanima več?

Pokličite ali pišite:

+386 42 92 73 70

air@tls.si


 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se