Tovorni list v letalskem transportu

Tovorni list je v logistiki osnovni dokument, ki spremlja pošiljko na celotni transportni poti. Pozna ga tako železniški, pomorski, cestni in letalski transport. V današnjem spletnem članku bomo na primeru izpolnjenega letalskega tovornega lista ponazorili, katere podatke vsebuje, zakaj in kako so označeni. Dokument je izdelan le za potrebe tega spletnega članka, podatki v njem so izmišljeni.

Letalski tovorni list

Letalski tovorni list (AWB – angl. air waybill) je pravno zavezujoč transportni dokument, ki ga izda prevoznik ali agent in vsebuje podrobnosti o poslanem blagu.
 

Zagotavlja podrobne informacije o vsebini pošiljke, pošiljatelju in prejemniku, pogojih in drugih informacijah o transportu. AWB je standardni obrazec, ki ga distribuira Mednarodno združenje za zračni transport (IATA). Omenjeni dokument se upošteva kot potrdilo za pošiljatelja oziroma odpremnika.
 

AWB ni predmet pogajanj in deluje kot dokaz pogodbe o prevozu od odpremnega in do namembnega letališča. V letalskem tovornem listu sodelujejo pošiljatelj, letalski prevoznik in prejemnik. Pred odpremo blaga je nujno potrebno izpolniti tovorni list. Takoj, ko tovorni list podpišeta pošiljatelj in prevoznik, postane izvršljiva pogodba. Ker gre za pravno zavezujoč dokument med sodelujočimi, morajo biti podrobnosti izpolnjene jasno in natančno.
 

Slika: priloga 1

1.       AWB številka za rezervacijo in sledenje pošiljki

2.       Naziv pošiljatelja in naslov

3.       Naziv končnega prejemnika in naslov

4.       Naziv agenta oziroma organizatorja transporta

5.       Odpremno letališče – LJU (koda letališča za Ljubljano)

6.       Namembno letališče – BOS (koda letališča za Ljubljano)

7.       Datumi letov

8.       Plačilni pogoji (trgovinska klavzula ali pariteta)

9.       Dodatna navodila za ravnanje z blagom na destinaciji v kolikor gre za morebitne specifike

10.   Carinski nadzor. X pomeni, da pošiljka potuje izven EU (pod tranzitom). C pomeni, da je carine prosto (znotraj EU).

11.   Število kosov (količina) paketno ali paletno pošiljanje

12.   Bruto teža pošiljke

13.   Obračunska teža pošiljke (V letalskem transportu velja razmerje 1cbm je obračunskih 167 kg). Vedno se obračuna kar je večje. Dejanska teža ali volumen tovora.

14.   Vrsta/opis blaga, ki se pošilja. Navedene/zapisane morajo biti tudi dimenzije pošiljke.

15.   Na tovornem listu so lahko stroški transporta navedeni. Najbolj pogosto so označeni kot dogovorjeni pod terminom »AS AGREED« in se ne členijo.

16.   Potrditev in podpis agenta/organizatorja transporta, da so podatki na tovornem listu ustrezno opisani in v skladu z veljavnimi predpisi.

 

 

Letalski tovorni list (AWB) opravlja številne funkcije, kot so:

·         Dokazilo o prejemu blaga s strani letalske družbe,

·         kontaktni podatki vseh vpletenih (pošiljatelja, letalskega prevoznika, prejemnika),

·         transportna pogodba med pošiljateljem in prevoznikom,

·         račun tovornega transporta,

·         carinska deklaracija,

·         opis blaga,

·         priročnik za ravnanje in dostavo blaga,

·         sledenje pošiljki.

 

Poslovna enota logističnega podjetja TLS na Brniku organizira transport letalskih pošiljk po vsem svetu, uredi uvozno ali izvozno carinjenje blaga ter zavaruje tovor v letalskem prometu.



Želite izvedeti več?

+386 42 92 73 70

air@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se