Najhitrejši prevoz blaga je z avionom

avtorica članka: Saša Perpar
S TLS-jem je pošiljanje letalskega tovora hitro, zanesljivo in cenovno ugodno. Kot primer lahko navedemo pošiljanje dva kosa avdio opreme.



Dva kosa avdio opreme želimo hitro in varno dostaviti naslovniku v Skopje. Katere vrste transporta izbrati in kako pošiljka sploh pripotuje do naslovnika nas je zanimalo, zato so nam v Poslovni enoti podjetja T.L. Sirk d.o.o. na Brniku prijazno prikazali celoten postopek pošiljanja letalske tovorne pošiljke.

V TLS-jevi pisarni na Brniku smo avdio opremo zložili v dve kartonasti škatli, ki jih je vodja pisarne, gospa Marjana Dobnikar, opremila z nalepkami, ki so potrjevale urejeno transportno, in ker gre za pošiljko izven EU, tudi carinsko dokumentacijo in carinsko dokumentacijo.



Medtem so pri letalskem prevozniku, v našem primeru Adrii Airways, pripravili obvezni transportni list. Delno podatki iz špedicijske pisarne do pisarne letalskega prevoznika že potujejo elektronsko, delno je še vedno potrebna papirna oblika dokumentov.

Ko je vsa dokumentacija urejena, potuje pošiljka z dostavo do skladišča na letališču. Tu skladiščijo tako uvozne kot izvozne tovorne pošiljke, poseben oddelek je namenjen pošiljkam, kjer je treba ves čas vzdrževati ustrezno temperaturo. To so denimo pošiljke zdravil ali cepiv, pri katerih temperatura ne sme pasti pod 15 stopinj Celzija in ne sme biti višja od 25 stopinj Celzija.

Poseben del skladišča je opremljen z velikimi hladilniki, kjer skladiščijo pošiljke jestvin, pa tudi hitro pokvarljiv tovor. Vse pošiljke v skladišču so dobro označene in opremljene s sledljivimi črtnimi kodami, pospravljene po policah in oddelkih skladišča.

V skladišču vse pošiljke natančno izmerijo, stehtajo in pregledajo s pomočjo rentgena. Mere in teža pošiljke so pomembne za load masterja, t.i. polnilca letala s tovorom, ki natančno in uravnoteženo porazdeli tovor po delu letala, namenjenega cargu. Znana je tudi vsebina vseh pošiljk na letalu, saj je pomembno, kaj se v letalu prevaža in kako ravnati v primeru nepredvidenih težav z letalom. Z vsebino pošiljk je seznanjen tudi pilot letala, ki lahko prevoz določene pošiljke tudi zavrne.



Iz skladišča na letališko ploščad tovor prepeljejo s posebnimi vozički in letalski prevoznik poskrbi za natovarjanje pošiljk v letalo. Letalski tovor potuje s posebnimi tovornimi letali ali pa v delu za prtljago običajnega potniškega letala, pri čemer pa imajo potniki in njihova prtljaga vselej prednost pred tovornimi pošiljkami.



Naša dva kosa avdio opreme sta v Skopje potovala z direktnim letom Ljubljana – Skopje, ter za pot potrebovala pičli dve uri. Skupaj s pripravo dokumentacije in odpremo pošiljke v skladišču je pošiljka iz Ljubljane pri naslovniku v Skopje potovala manj kot 8 ur. S TLS-jem je pošiljanje letalskega tovora hitro, zanesljivo in ugodno. Dva kosa avdio opreme želimo hitro in varno dostaviti naslovniku v Skopje. Katere vrste transporta izbrati in kako pošiljka sploh pripotuje do naslovnika nas je zanimalo, zato so nam v  Poslovni enoti podjetja T.L. Sirk d.o.o. na Brniku prijazno prikazali celoten postopek pošiljanja letalske tovorne pošiljke.

 

 

 

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se