Prevoz blaga iz Kitajske v Slovenijo

Nova logostična storitev za pošiljke iz/na Kitajsko ROAD&TRAIN
 

Kombinirana storitev ROAD&TRAIN je namenjena tovornim pošiljkam, ki potujejo iz ali na Kitajsko. Del poti tovor opravi po cesti (do Budimpešte, Madžarska), preostali del pa z vlakom (do Xi'An, SZ Kitajska). Lahko gre za tovor v zabojnikih ali razsuti tovor.

Čas potovanja tovora je med 12-14 dni, tovorne pošiljke na tej relaciji potujejo na redni tedenski bazi.
 

Tranzit vlaka prek več držav je precej zahtevna logistična naloga, ne le zaradi carin in dispečerskega nadzora. Težava je tudi v različni širini železniških prog: v državah nekdanje Sovjetske zveze imajo širše proge – 1520 mm, na Kitajskem in v Evropi pa ožje – 1435 mm. Tako je potrebno na poti zabojnike dvakrat prelagati z enega vagona na eni vrsti tirnic na drug vagon na drugi vrsti tirnic.

 

Nova kombinirana storitev ROAD&TRAIN je logistično zelo zanimiva, saj je tranzitni prevoz po železnici od dva- do trikrat hitrejši od prevoza po morju in skoraj petkrat cenejši od transporta z letalom.

Po podatkih iz leta 2017 je bilo na relaciji Kitajska – Evropa – Kitajska prepeljanega za več kot 279 tisoč TEU tovora. V istem obdobju so skupni prevozi z zabojniki po morju na relaciji Azija – Evropa – Azija dosegli 23 milijonov TEU.
 

Prednost potovanja tovora po železnici je, poleg hitrosti, tudi v tem, da na železnicah ni omejitev glede različnih vrst tovora, kot veljajo pri pomorskem transportu, kjer lahko vremenski pogoji povzročijo deformacijo blaga. Za kombinirano storitev ROAD&TRAIN je najbolj primeren tovor, ki je zelo občutljiv glede časovnih rokov in časovnega razmaka med dobavami. Običajno gre za avtomobile, belo tehniko, elektroniko, pohištvo, oblačila, živila in farmacevtske izdelke, vse to pa so glavni artikli v blagovni menjavi med Kitajsko in EU.

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se