Kaj so tenderji v logistiki?

Termin tender v logistiki označuje uradno ponudbo ali razpis, ki ga podjetje izda svojim dobaviteljem. Običajno je to ponudba dobavitelju za določen projekt, izdelek ali storitev. Tender vselej vsebuje predvidene stroške in časovni okvir izvedbe določene ponudbe. Da je zagotovljena poštena konkurenca med ponudniki, ima postopek zbiranja ponudb tenderjev tudi obvezna pravna določila.

Logistična podjetja oddajo svoje ponudbe na razpisih. Razpis (tender) opremijo z vsemi pomembnimi informacijami, kot npr. termini, transportnimi relacijami, zahtevami za prevozna sredstva in možnimi načini plačila. Takšni tovorni razpisi so sestavni del pošiljanja in prevoza za prevoznika, pošiljatelje in špediterje.
 

Tenderji v logistiki se nanašajo na dolgoročne in ponavljajoče se prevoze. Med najpogostejšimi kraticami, ki označujejo razpise v logistiki, je RFP (Request for proposal) - kar je kratica za »zahtevo za predlog« - ali RFQ (Request for quotation), kar pomeni »zahteva za ponudbo«. RFP je torej dokument, ki vsebuje informacije o potrebah in zahtevah podjetja, ki potrebuje logistične storitve. Ta dokument je ustvarjen za zbiranje predlogov potencialnih dobaviteljev. Na primer, proizvajalec računalnikov lahko uporabi RFP za pridobivanje predlogov ponudnikov logističnih storitev.
 

Postopek RFQ je ena najpogostejših operacij, ki jo vsak upravljavec dobave izvaja vsakodnevno. RFQ je namreč dokument, ki se uporablja za zbiranje odgovorov prodajalcev. Ko je storitev (izdelek) izbran/a, so potrebne ponudbe cen več ponudnikov. RFQ se lahko izvaja na več različnih načinov. Ne glede na način izvedbe, je RFQ najmočnejša metoda za hitro zmanjšanje stroškov. Postopek RFQ ima več faz, ponudniki logističnih storitev dogovor s podjetji običajno sklenejo za obdobje 6, 12, 24 ali 36 mesecev.
 

Podjetje T.L. Sirk ima v logistiki več kot 25 let izkušenj. To podjetju omogoča kakovostne in cenovno ugodne izvedbe vseh storitev, povezanih s transportom blaga. Med šestimi logističnimi aktivnosti vselej najdejo celovito rešitev ter omogočijo, da je tovor varno, zanesljivo in hitro dostavljen na želeno destinacijo. Njihov strokoven pristop potrjuje zaupanje več kot 20.000-ih komitentov.
 

Natančneje je o tenderjih, razpisnih dokumentnih, ki podrobno opisujejo poslovno transakcijo, ki jo je treba izvesti, pred tremi leti na spletni strani Shipping and Freight Resuorce pisal avtor Hariesh Manaadiar. Objavil članek z naslovom »Umetnost upravljanja s tovornimi razpisi«, v katerem opisuje, da je večina tvornih razpisov precej zapletenih in lahko ljudi zaradi svoje zapletenosti s tesnimi roki in skoraj nemogočim izračunavanjem stroškov, prižene do obupa. V omenjenem članku zato podrobneje razloži, kako tenderji delujejo in kako vplivajo na prevoznika in/ali špediterja ter njuno poslovanje. Avtor pregledno predstavi tudi prednosti in slabosti tovornih razpisov ter poda sedem konkretnih predlogov, kako učinkoviteje upravljati z tovornimi razpisi – tenderji.
 

Za boljšo povezanost in hitrejše dogovore med dobavitelji in ponudniki transportnih prevozov, na trgu obstaja vse več tender spletnih aplikacij in platform. Uvozniki določenih izdelkov lahko s takšno rešitvijo za objavo razpisov po vsej Evropi najdejo ponavljajoče se razpise prevozov in dolgoročno sodelovanje z logističnimi podjetji. Tenderje pa lahko izbirajo glede na relacijo prevoza, vrsto vozila ali glede na razpisno podjetje.


Vas zanima več?

T.L. Sirk d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393,

SI-1000 Ljubljana

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se