Mednarodni prevozi – TLS

Logistika je nepogrešljivi del sodobne ekonomije, trdna osnova, na kateri stoji globalno gospodarstvo. Že od antičnih časov dalje se določeni izdelki, po katerih je povpraševanje, ne proizvajajo tam, kjer jih potrebujemo, pač pa jih je potrebno do ljudi pripeljati. Izzive mobilnosti ljudi, blaga in informacij in kapitala, rešuje logistika s pomočjo mednarodnih prevozov.
 

Beseda prevoz oziroma transport izvira iz latinske besede »transportare«, kar pomeni nekaj prenašati. Mednarodni prevozi so torej dejavnost, ki s pomočjo prometne infrastrukture in njej podpornih struktur, omogoča izvajanje prometnih storitev med državami sveta. Prevoz blaga sodi med najstarejše oblike družbene dejavnosti. Zametki mednarodnih prevozov so se oblikovali že v najbolj zgodnjih organiziranih oblikah človeške družbe, saj so na ljudje tak način med seboj lahko izmenjevali določene dobrine. Izkoriščali so naravne prevozne poti – reke, jezera, morja ali potovali peš ter tovor prenašali s pomočjo tovornih živali.
 

Mednarodni prevoz (transport) ima danes mnogo oblik. V grobem ga glede na naravo prostora, delimo na kopenski, vodni, zračni in cevovodni prevoz. Kakovost mednarodnih prevozov je odvisna od različnih dejavnikov – hitrosti transporta, cene prevoznih storitev, rednosti, točnosti in pogostosti transporta, dostopnosti transportnih sredstev in varnosti samega transporta.
 


Cestni transport
je še vedno tista oblika mednarodnih prevozov, ki prevzema največji del prevoznih storitev. Cestni prevoz je prenos tovora in potnikov s transportnimi sredstvi po cestnih poteh. Prav zaradi mednarodnih prevozov ima večina razvitih držav najbolj razvito prav cestno infrastrukturo. Tako je omogočen hiter, učinkovit in gospodaren cestni transport. Razvitost cestnega transporta je odvisna predvsem od geografskega položaja, gospodarske razvitosti ter prometne politike posamezne države.
 


Kopenski mednarodni prevoz zajema tudi železniški transport. Zanj so sicer značilni visoki stroški izgradnje infrastrukture, vendar so njegove prednosti, v primerjavi s cestnim prevozom, transport težjih, voluminoznih tovorov, gostejše omrežje, večja hitrost, manjši stroški prevoza, udobnost in varnost.
 


Mednarodni prevoz blaga po morju danes najbolj pripomore k povezovanju sveta. Sodoben ladijski transport je sicer počasen, vendar zelo učinkovit pri prevozih velikih količin blaga. Zanj so sicer značilni visoki stroški pretovarjanja, vendar lahko z ladjami prevažamo tudi razsuti tovor (premog, pesek, žita,…). Prevoz po vodi je bistveno cenejši od prevoza po zraku pri medcelinskem prevažanju tovora.
 


Poglavitna značilnost mednarodnih letalskih prevozov je hitrost in premagovanje velikih razdalj. Njihova pomanjkljivost je visoka poraba energije na enoto tovora ter posledično visoki prevozni stroški. Gre za najmlajšo vrsto mednarodnega prevoza.

 

Kombinacija prevoznih sredstev

Vse vrste mednarodnih prevozov se med seboj lahko tudi učinkovito prepletajo in kombinirajo. Z načrtovanjem ter upravljanjem toka materialov od virov do porabnikov, se ukvarjajo sodobna logistična podjetja. Njihov cilj je zagotoviti prave dobrine in storitve, na pravem mestu ob pravem času, količini in kakovosti, z najnižjimi stroški in vplivi na okolje, skladno s sklenjeno pogodbo.
 

Slovensko logistično podjetje T.L. Sirk ima z mednarodnimi prevozi več kot 25 let izkušenj, svoje znanje pa nenehno izboljšujejo in poglabljajo. Strankam nudijo šest glavnih logističnih aktivnosti ter se trudijo, da zanje vselej poiščejo celovito rešitev ter omogočijo, da tovor varno, zanesljivo in čim hitreje pripotuje na želeno destinacijo. Zaupa jim več kot 20.000 komitentov.
 


Želite izvedeti več?

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se