Pomorski in letalski transport v času koronavirusa

Glavna naloga letalskega in pomorskega transporta je prevoz različnega tovora in pošte. Tehnične in ekonomske značilnosti zračnega prometa so predvsem: velika hitrost prevoza potnikov in blaga, velika mobilnost in avtonomija med letom, zmožnost bistvenega skrajšanja poti v primerjavi s kopnimi in vodnimi načini prevoza ter organizacija neprekinjene komunikacije. Zračni promet se tudi  neprestano tehnično izboljšuje. Sodobna letala so izjemno hitra, saj imajo plinskoturbinske in turbojetne motorje. Ladijski ali kontejnerski prevozi tovora pa so še vedno najugodnejša rešitev za transport pri velikih količinah tovora, ki ni časovno občutljivo. Tovorne ladje običajno prevažajo razsuti tovor, naložen v kontejnerje, ki jih lahko napolni en ali več pošiljateljev tovora.


 

Še do pred kratkim je veljalo, da se letalski promet deli na 80% potniškega in 20% transportnega prometa. Ukrepi proti širjenju koronavirusa pa so v letošnjem letu sliko letalskih prevozov močno spremenili. Sprva so bili ti nekaj časa povsem ukinjeni. Maja letos je bil potniški promet za 91,3 odstotka nižji kot maja lani (vir: Mednarodna zveze svetovnih letališč ACI). Nekoliko manjši je bil vpliv ukrepov zoper COVID-19 na letalski tovorni promet. Obseg prepeljanega blaga je bil maja le za 17,9 odstotka nižji kot maja lani, v prvih petih mesecih skupaj, pa je opaziti 12,8-odstotni padec.
 

Vse našteto je povzročilo, da so cene letalskega transporta letošnjo pomlad poskočile v nebo. Protikoronski ukrepi so pravzaprav najmanj vplivali na kontejnerski prevoz po morju. Tudi v času najstrožjih ukrepov so pošiljke različnega blaga iz Azije varno pripotovale v Evropo. Prav Kitajska ima namreč kar sedem od desetih najbolj obremenjenih kontejnerskih pristanišč na svetu. Vseeno je bil blagovni promet v pristanišču Koper avgusta 2020 manjši kot v avgustu 2019; pretovorjenega je bilo nekaj več kot 1,3 milijona ton blaga, kar je 29 % manj kot v avgustu preteklega leta (vir: Statistični urad RS: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/9159).
 

Izmenjava dobrin v svetu zaradi virusa ni obstala. Logistična podjetja kljub protikoronskim ukrepom iščejo poti, kako pošiljke in različne oblike tovora prepeljati iz države izvora do naročnika. Podjetje T.L. Sirk je v preteklih mesecih izoblikovalo aktualne kombinacije logističnih storitev, da bi se tako čim bolj približalo potrebam in željam strank.
 

ROAD/AIR storitev je kombinacija letalskega prevoza s cestno dostavo blaga do naročnika oziroma skladišča. Letala pristajajo le na mednarodnih letališčih, kjer se pošiljke odložijo v skladišče, tovor pa s storitvijo ROAD/AIR nadaljnjo pot do naročnikov opravi s tovornimi ali dostavnimi vozili.
 

Kombinirani storitvi ROAD/SEA in TRAIN/SEA vključujeta vse pristaniške in carinske storitve kot tudi dogovore z ladjarji in kopenskimi intermodalnimi prevozniki za varno in cenovno ugodno dostavo kontejnerjev do vrat naročnika. Široka paleta pogodbenih partnerjev logističnega podjetja T.L. Sirk je zagotovilo za hiter in varen transport kontejnerjev tudi po kopnem.

 

Želite izvedeti več?

Pokličite nas ali na pišite:

+386 1 78 12 200

info@tls.si

 

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se